kojs

kps

CenyRolnicze
15 maja 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9368 EUR EUR - 4.2635 GBP GBP - 4.9651 DKK DKK - 0.5714
Archiwum


14.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 249,75 (-3,48%), kukurydza CZE24: 210,25 (-1,29%), rzepak SIE24: 477,50 (-1,50%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

13.05.2024 13:33 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,33 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

09.05.2024 SPRZEDAM 20 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Badania jakości wody mineralnej. Jakie są wyniki opublikowane przez ekspertów?

Redakcja
prawo i finanse badania jakosci wody

Wraz z bogaceniem się zmieniają się wzorce konsumpcji w Polsce. Coraz więcej konsumentów stać na wybór produktu nie biorąc pod uwagę wyłącznie kryterium cenowego. Rośnie zatem świadomość odnośnie jakości produktów spożywczych. Jest ona wzmacniania także przez powstanie mody na zdrowy styl życia. Tym samym Polacy chcą wiedzieć, co oferują im producenci żywności i jakiej jakości są to produkty.

Naukowe podejście do potrzeb konsumentów

W odpowiedzi na te potrzeby Polski Instytut Badań Jakości (PIBJA) nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu możliwe stało się wdrożenie standardów naukowych do oceny produktów spożywczych dostępnych na polski rynku. Tym samym realizowane badania z jednej strony gwarantują wysoką jakość otrzymanych wyników, a z drugiej bezstronność i obiektywizm w ocenie.

W ostatnim czasie zrealizowany został test gazowanych wód mineralnych, gdyż ta grupa produktów cieszy się coraz większym powodzeniem na polskim rynku. Dzieje się tak dlatego, że po pierwsze zbliża się sezon letni, w czasie którego obserwujemy coroczny wzrost sprzedaży napojów, a po drugie woda mineralna jest kojarzona ze zdrowym stylem życia. Jest to potęgowane radami dietetyków, którzy zalecają swoim pacjentom częstsze sięganie po butelkę wody, gdy dopada ich uczucie głodu.

W ramach przygotowania testu woda została zakupiona w sklepach, w opakowaniach 6 butelek 500 ml w każdej zgrzewce. Wszystkie próbki nie różniły się terminem przydatności do spożycia. Laboratorium SGGW przeprowadziło sensoryczne badanie próbek wody, zgonie z metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010). W teście uwzględniono następujące gazowane wody mineralne:

  • Saguaro (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2 średniomineralizowana),

  • Kropla Beskidu (niskozmineralizowana naturalna woda mineralna nasycona CO2)

  • Polaris Plus (naturalna woda mineralna, niskosodowa, niskozmineralizowana, wysokonasycona CO2, Biedronka)

  • Nałęczowianka (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2 średniomineralizowana)

  • Sudety (Naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2 średniomineralizowana, Sudety Carrefour)

  • Cisowianka (naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2 średniomineralizowana)

  • Żywiec Zdrój (woda źródlana wysokonasycona CO2)

  • Polanicka(naturalna woda mineralna wysokonasycona CO2 średniomineralizowana)

Zespół naukowców z SGGW oceniał 14 parametrów wszystkich dostarczonych próbek, w podziale na dwie główne grupy:

  1. zapach (ostry, orzeźwiający, neutralny, obcy,)

  2. smak (słodki, kwaśny, gorzki, słony, cierpki, metaliczny, orzeźwiający, szczypiący, neutralny, obcy).

Każdy z parametrów mierzony był na skali 10 punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 – bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie. Na zakończenie każdej z nich eksperci z SGGW wystawiali ogólną ocenę badanej próbki. Na podstawie tych ocen było możliwe wyłonienie najlepszych wód mineralnych.

 

Wyniki

Badane próbki wody zostały określone jako neutralne pod względem smaku (7.15 – 8.44 na 10 punktowej skali) z wyczuwalną nutą orzeźwiającą o różnej intensywności. Wrażenie orzeźwiającego zapachu było różne na poszczególnych produktów: Nałęczowianka (2.38), Żywioł Żywiec Zdrój (2.14), Polanicka (2.07), Sudety (1.71), Cisowianka (1.71), Kropla Beskidu (1.70), Saguaro (1.60) and Polaris Plus (1.55). Intensywność ostrego ostrości zapachu mieściła się w skali od 0.57 dla wody Polaris Plus do 1.01 dla wody Żywiec Zdrój.
Okazało się, że próbki wszystkich badanych gazowanych wód mineralnych miały wysoką wartość wskaźnika określającego orzeźwiający smak (4.33 – 5.52). Najwyżej pod tym względem została oceniona woda Kropla Beskidu (5.22) oraz Żywiec Zdrój (5.13). Obie w/w próbki zostały również określone jako najmniej neutralne spośród wszystkich analizowanych. Wszystkie badane wody uzyskały niskie wartości takich parametrów jak: smak słodki (0.15 – 0.26), kwaśny (0.37 – 0.58), słony (0.35 – 0.63) czy też posmak metaliczny (0.35 – 0.63).

 

Woda najwyższej jakości

Na wstępie należy zauważyć, że wszystkie dostarczone próbki zostały ocenione jako produkty wysokiej jakości. Tym niemniej pierwsze miejsce ex-aequo zajęła woda mineralna „Jurajski Potok Saguaro” oraz „Kropla Beskidu”, uznane za najlepsze spośród wszystkich badanych. Na drugim miejscu uplasowały się trzy próbki wód mineralnych: Polaris Plus, Nałęczowianka oraz Sudety. Pierwszą trójkę zamyka Cisowianka oraz Żywiec Zdrój.

Źródło: Polski Instytut Badań Jakości

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu