Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe Henryk Kowalczyk tworzą: Ubojnia Bydła i Zakład Rozbioru Mięsa.
PPUH Henryk Kowalczyk powstało w 1990 roku w czasie przemian społeczno-gospodarczych w Polsce. W 1993 roku rozpoczęto ubój mięsa na początku na potrzeby własnych sklepów a później również innych zakładów produkcyjnych i hurtowni. Od czerwca 2008 roku rozpoczęto rozbiór mięsa w nowo wybudowanym nowoczesnym zakładzie spełniającym wymogi UE w Bargłach. Obecnie zakład zatrudnia 80 osób, docelowo planuje zatrudnienie około 120 osób.
Rozbiór PPUH Henryk Kowalczyk utrzymany jest w 48 godzinnym rytmie uboju. Wychodząc naprzeciw potrzebom dynamicznie rozwijającego się rynku gastronomicznego jako jedna z nielicznych firm w kraju firma oferuje tzw. ”mięsa wołowe sezonowane”. Uruchomienie nowej ubojni w pierwszym kwartale 2012 roku otworzyło nowe rynku zbytu, ponieważ plany budowy zostały przystosowane do wymagań produkcji mięs koszernych oraz uboju rytualnego Halal.
PPUH Henryk Kowalczyk dysponuje własną bazą transportową, która dostarcza towar bezpośrednio do magazynu Klienta. Zakład rozbioru prowadzi rozbiór ćwierci wołowych (głównie z bydła młodego pochodzenia krajowego) na elementy kulinarne.
Nowy zakład rozpoczął dynamiczną ekspansję na rynkach województwa śląskiego, całego kraju, Unii Europejskiej oraz krajów trzecich. Ze względu na wysoką jakość wyrobów pozyskał w krótkim czasie wielu odbiorców do których należą hurtownie oraz duże sieci handlowe.
Lata doświadczeń, podążanie za nowoczesnymi trendami, przywiązanie do tradycji, nacisk na profesjonalne podejście do prowadzenia biznesu sprawiły, że PPUH Henryk Kowalczyk to rzetelny kontrahent i partner biznesowy.