kojs

kps

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięsne Święta – Polska Tradycja

Cezary Wójcicki
stoly polskie w swieta
Źródło: pixabay.com

Pod takim hasłem odbyła się konferencja w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej w Warszawie w dniu 26 marca br. Patronat nad wydarzeniem sprawowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentowała Marzena Trajer, Dyrektor w Biurze Analiz i Strategii KOWR.

 

Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Warszawie podkreślił, że polskie mięso musi ciągle walczyć z mitami tłustego i niezdrowego mięsa. Jego zdaniem dzisiaj nie ma już tłustego mięsa, a tuczniki poubojowo mają 57 proc. mięsności. Mięso posiada wysoką zawartość łatwo przyswajalnego żelaza oraz niską zawartość cholesterolu. Jedząc mięso nie trzeba więc stosować różnego rodzaju suplementów.

 

Natomiast Ryszard Kowalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu zwrócił uwagę, że konsumenci wybierają produkty, które pozwalają na łatwe i szybkie przygotowanie posiłków, a często sięgają po gotowe przekąski mięsne.

 

Marzena Trajer z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przedstawiła statystyki dotyczące branży mięsnej. – Polska na tle krajów UE jest znaczącym producentem mięsa oraz jednym z czołowych jego eksporterów. Wartość eksportu najbardziej popularnych w Polsce gatunków mięsa w 2017 r. wyniosła 5,4 mld EUR i stanowiła 20% wartości polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych – poinformowała.

 

Ponadto Dyrektor Trajer zwróciła uwagę, że w Polsce  najchętniej spożywanym mięsem jest wieprzowina. W 2017 r. spożycie tego gatunku mięsa na mieszkańca wyniosło ponad 40 kg. Drób jest na drugim miejscu. W przeliczeniu na jednego mieszkańca spożycie wyniosło 30 kg. Najmniej Polacy jedzą mięsa wołowego, bo tylko 2 kg na mieszkańca.

 

Mimo, że upodobania konsumentów ciągle się zmieniają, to jednak spożywanie mięsa jest bardzo mocno zakorzenione w polskiej tradycji.

 

Źródło: KOWR

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu