Mimo braku zmian w cennikach większości sondowanych firm, u niektórych pośredników można było zauważyć niewielkie, 10 - groszowe podwyżki, co wskazywałoby na pewne trudności z pozyskaniem tucznika z rynku w odpowiedniej ilości.
Ceny na rynku żywca pozostają i w tym tygodniu również nie zmienione. Nieważne, czy są to ceny VEZG, giełdy ISN czy też oficjalne ceny państwowe - wszystkie są na bardzo niskim poziomie.
Dzisiejsze informacje zza Odry nie przyniosły zmian w cenie tuczników. Trzeci tydzień z rzędu notujemy w Niemczech cenę 1,40 euro/kg za E klasę na wbc.
W lipcu br. Indie zatwierdziły świadectwa eksportowe na dostawy holenderskiej wieprzowiny i produktów wieprzowych. Pomimo braku silnych tradycji spożycia tego gatunku mięsa przez Hindusów, kraj ten jest bardzo interesującym rynkiem dla sektora wieprzowiny, głównie w segmencie produktów, na które jest niskie zapotrzebowanie w Europie.
Kilka zakładów mięsnych z Wielkopolski oraz Pomorza obniżyło dzisiaj swoje oficjalne cenniki wyjściowe o 0,10 zł na kilogramie. Potentat ubojowy z centralnej Polski pozostawił jednak stawki na niezmienionym poziomie, a w ślad za nim większość firm skupujących, co zniwelowało średnie obniżki w skali kraju od 3 (żywiec) do maksymalnie 4 groszy (wbc).
W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności.
Wg informacji podanych przez Agra Europe zarejestrowano pierwsze dwa przypadki afrykańskiego pomoru świń (ASF) u świń domowych w Estonii. Oba ogniska miały miejsce w gospodarstwach hodowlanych w prowincji Viljandi, na południu kraju.
Wg oceny ISN na rynku żywca nastał spokój po ostatnich spadkach cenowych. Niewielkie ilości świń gotowych do uboju zostaną jeszcze bez problemów wchłonięte przez rynek.
Na początku lipca przedstawiliśmy sytuację na rynku trzody chlewnej wpierwszej połowie bieżącego roku. Analitycy FAMMU/FAPA zaprezentowali z kolei, jak wyglądały stawki w czerwcu. Jak informują specjaliści, w czerwcu br. ceny wieprzowiny wzrosły w 22 krajach Unii, spadły zaś w 6 pozostałych członkach Wspólnoty. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE kształtowała się w tym okresie na poziomie 146,61 EUR za 100 kg, tj. była o 3,2% wyższa niż w maju 2015 r., ale jednocześnie pozostawała o 14,2% niższa od ceny z czerwca 2014 r.
Powrót w ubiegłą środę (15.07.br.) w Niemczech do ceny 1,40 euro/kg (obniżka - 0,02 euro/kg) oraz silnie umacniający się złoty względem euro wywarły presję spadkową na ceny w Polsce. Nie jest ona jakaś bardzo wyraźna (kwestia od 2 do 5 groszy mniej na średnich w porównaniu tydzień do tygodnia), jednak może się na tym nie skończyć. Wg naszych najświeższych informacji, główny rozgrywający z centralnej Polski zapowiedział na jutro 10 groszowe obniżki, oficjalnie tłumacząc posunięcie słabym handlem.
Ceny żywca w ostatnim czasie nie odnotowały żadnych wzrostów. Mimo lekkich podwyżek cen w połowie lipca kilka dużych ubojni zaoferowało niższe ceny własne i w wyniku tego ceny poszły ponownie w dół.
W ubiuegłym tygodniu przedstawiliśmy analizę cen trzody chlewnej w pierwszym półroczu 2015 roku. Dziś, za analitykami BGŻ prezentujemy sytuację eksportu i importu wieprzowiny w ubiegłym roku. Jak informują specjaliści BGŻ, po spadkach w eksporcie nieprzetworzonego mięsa wieprzowego odnotowanych w 2014 r., obecnie obserwujemy niewielkie odbicie. Według danych MRiRW w okresie pierwszych czterech miesięcy br. sprzedaż wieprzowiny z Polski na rynkach zagranicznych wyniosła 128,6 tys. t, czyli zwiększyła się o 6,5-procent w skali roku.
Obserwujemy dzisiaj w Niemczech spadek cen tucznika o - 0,02 euro (0,08 zł) do poziomu 1,40 euro/kg za E klasę na wbc. Po przeliczeniu na PLN po kursie euro 4,1319 zł (kurs NBP ze środy - 15.07.2015 r.) notujemy wartość 5,78 zł/kg za 1 kg tucznika w E klasie (tydzień temu było to 5,99 zł/kg).
Według danych Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych czterech miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 935 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 6,1% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (422 tys. ton) oraz mrożone mięso (413 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 9% i 22% więcej niż w tym samym okresie 2014 r. Spadek wywozu dotyczył żywca (-58% do 4,8 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów wieprzowych (-15% do 54 tys. ton).
Ceny w skupach wzrosły średnio o kolejne 10 groszy w porównaniu z ubiegłym poniedziałkiem (06.07.2015) za sprawą Niemiec, gdzie E klasa podrożała w środę (08.07.br) o + 2 eurocenty. Jednak bardzo silne dzisiejsze umocnienie złotego względem euro, praktycznie zniwelowało omawiany wzrost za Odrą. Jeśli polska waluta będzie się nadal umacniać lub pozostanie na tym samym poziomie, to nie wykluczone, że największe ubojnie (mające dostęp do zachodniej wieprzowiny) mogą nieznacznie zredukować cenniki. Druga rzecz to narzekania niektórych przedsiębiorstw na słaby handel, co, jeśli jest prawdą, na pewno nie wpłynie pozytywnie na wysokość cen w skupach.