kojs

kps

CenyRolnicze
21 października 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9449 EUR EUR - 4.5930 GBP GBP - 5.4461 DKK DKK - 0.6173
Archiwum


21.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,50 (-0,63%), kukurydza LIS21-247,25 (0,00%), rzepak LIS21-686,25 (-1,72%) [euro/t]

20.10.2021 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła rosnąć. Trend będzie się utrzymywał w najbliższym czasie

Redakcja

W lipcu br. Komisja Europejska opublikowała nową „Krótkoterminową prognozę produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE”. Po 7 latach spadku, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, wzrastając w skali roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały niższe koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności.

W latach 2015-16 Komisja przewiduje kontynuację wzrostowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE wzrosły o 5,6% pomimo niskich cen skupu – o 18% niższych wobec średniej z lat 2010-14. Wzrost liczby ubojów nastąpił dzięki zwiększeniu liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5% w stosunku do grudnia 2013 r. Wzrosty produkcji zanotowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, największe w Hiszpanii (+11,7%) i Polsce (+6,6%), a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił głównie z uwagi na zwiększenie produkcji i importu prosiąt, przy spadku wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%.

W krajach „starej” UE-15 średnia waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2%, a w nowych państwach UE-13 obniżyła się o 1,4%, głównie ze względu na spadek w Polsce.

Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywa, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego względu, w dalszej części 2015 r. przewidywane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody wzrosną prawdopodobnie już tylko o 1,8% wobec tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może wzrosnąć o ok. 3%, a w 2016 r. już tylko o niespełna 1%.

W 2014 r. unijny eksport wieprzowiny obniżył się o ok. 13% w skali roku do 1,9 mln ton, ze względu na rosyjski zakaz importu. W 2015 r. i 2016 r. eksperci Komisji przewidują odbudowę eksportu odpowiednio o 7% i 8%. Sprzyjać temu będą perspektywy zwiększenia produkcji, konkurencyjność unijnego mięsa (niskie ceny, słabszy euro wobec dolara amerykańskiego), a także wysokie zapotrzebowanie ze strony krajów azjatyckich. W ciągu pierwszych czterech miesięcy br. wysyłki mięsa wieprzowego do krajów trzecich wzrosły o 4%, głownie do Chin, Filipin, USA i Singapuru. Epidemia pryszczycy w Korei Płd. spowodowała wzmożenie popytu importowego o jedną trzecią, co przy konkurencyjnych cenach unijnego mięsa spowodowało wzrost wysyłek. UE przejęła tym samym poprzedni udział w koreańskim rynku dostawców amerykańskich. Niższe wysyłki unijnej wieprzowiny do Japonii oznaczają odbudowę krajowej produkcji po ubiegłorocznej epidemii pryszczycy. Eksport ogółem (mięsa, podrobów, żywca, tłuszczu i przetworów) do wszystkich krajów (z wyłączeniem Rosji) zwiększył się w okresie od stycznia do kwietnia 2015 r. o 12%, co zrekompensowało utratę rynku rosyjskiego.

Znaczny spadek eksportu i nadwyżka na rynku wewnętrznym w 2014 r. spowodowały spadek cen wieprzowiny w UE poniżej średniej pięcioletniej. Od początku 2015 r. notowania nadal spadały. W marcu 2015 r. Komisja Europejska zastosowała na okres 8 tygodni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny w celu stymulacji wzrostu cen i przywrócenia równowagi rynkowej. W kwietniu br. ceny wzrosły, w maju spadły, a w czerwcu ponownie wzrosły do 153 EUR/100 kg, jednak nadal są o 4% poniżej średniej z lat 2010-14. Wzrost produkcji wpłynął na odbudowę spożycia wieprzowiny w UE w 2014 r. do 41 kg na jednego mieszkańca. W 2015 r. unijna konsumpcja wzrośnie o ponad 2%, dzięki zwiększeniu produkcji i umiarkowanym cenom, a w 2016 r. pozostanie stabilna.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu