kowalczyk

kps

CenyRolnicze
14 maja 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7374 EUR EUR - 4.5316 GBP GBP - 5.2571 DKK DKK - 0.6094
Archiwum


14.05.2021 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,30-7,20 zł/kg, średnia: 6,65 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

13.05.2021 MATIF: pszenica WRZ21-216,00 (-4,21%), kukurydza CZE21-250,25 (-2,72%), rzepak SIE21-532,75 (-4,05%) [euro/t]

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

Mała giełda nie daje nadziei na podwyżkę

Paweł Hetnał

Jak na razie europejski rynek trzody chlewnej wyczekuje impulsów do podwyżek cen skupu żywca wieprzowego. Sygnałów do wzrostu nie widać na małej niemieckiej giełdzie, gdzie niewielkiej podaży towarzyszył dzisiaj jeszcze słabszy popyt na zaoferowane świnie. Cena tuczników na licytacjach ISW pozostaje niezmienna od tygodnia. 

 

Na dzisiejszej licytacji wystawiono 1230 świń w 8 partiach (w miniony piątek było to 2545 sztuk w 16 partiach). Sprzedano 40% zaoferowanych tuczników, tj. 490 sztuk w 3 partiach (w piątek sprzedaż wyniosła 6%), które wyceniono na 1,54 EUR/kg. W porównaniu do aukcji z 6 kwietnia br. cena została utrzymana.  

 

Po przeliczeniu na polską walutę (kurs EUR z dzisiaj tj. 13.04.2021: 4,5627 zł), cena za kilogram E klasy WBC na małej niemieckiej giełdzie wynosi 7,03 zł/kg (w miniony piatek było to 6,99 zł/kg)

 

Dzisiaj rozpatrywano stawki w przedziale 1,51-1,555 EUR/kg.

 

W podobnym okresie ubiegłego roku (14.04.2020) stawka na ISW wynosiła 1,89 EUR za kg, co w przeliczeniu na złotówki daje 8,62 PLN za kg. 

 

Archiwum notowań ISW - kliknij. 

 

 

ogloszenia dla hodowcow trzody chlewnej

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu