W pierwszych czterech miesiącach 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły łącznie 84 150 ton świeżej, chłodzonej oraz mrożonej wołowiny, a także przetworów z wołowiny (w wadze produktu), tj. o 15,4% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Według raportu FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) z czerwca br., w 2013 r. światowa produkcja mięsa wołowego ukształtuje się na poziomie 68,1 mln ton, co oznacza, że będzie o 0,9% większa w stosunku do 2012 r.
Według czerwcowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2013 r. światowa produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,5% do rekordowego poziomu 114,2 mln ton.
W maju br. Brazylijczycy wyeksportowali 91,6 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 10% więcej niż w maju 2012 r., ale jednocześnie o 3,8% mniej niż miesiąc wcześniej.
W pierwszych czterech miesiącach 2013 r. Chilijczycy sprowadzili łącznie 47,1 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 27% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Według danych Komisji Europejskiej w maju 2013 roku średnia cena tusz z bydła dorosłego R3 w krajach UE wynosiła 389,86 EUR za 100 kg (wzrost o 2,2% w stosunku do maja 2012 roku), stanowiąc 175% ceny bazowej.
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 731,8 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 7,9% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
Białoruś wprowadziła tymczasowy zakaz wwozu i tranzytu przez swoje terytorium domowych oraz dzikich przeżuwaczy (także materiału genetycznego) pochodzących z Polski oraz z Węgier.
W I kwartale 2013 r. średnia cena reprezentatywna wołowiny (młode bydło płci męskiej kl. R3) w krajach Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 394,70 EUR "100 kg, tj. była o 3,2 wyższa od średniej ceny w I kwartale 2012 r.
W lutym br. eksport wołowiny z USA kontynuował trendy zapoczątkowane jeszcze w poprzednim roku, tj. rosła wartość eksportowanych towarów, malał natomiast wolumen sprzedaży.
Unijni komisarze Karel de Gucht ds. handlu, Tonio Borg ds. zdrowia i ochrony konsumentów oraz Dacian Ciolos ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, wspólnie wyrazili zadowolenie z ponownego otwarcia rynku japońskiego na eksport unijnej wołowiny.
W 2012 r. Chiny sprowadziły 61,4 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 205% więcej niż w 2011 r. oraz o 366% więcej niż wynosi średnia z ostatnich pięciu lat.
Pogorszenie się warunków produkcyjnych w II połowie 2012 r. w związku z suszą przyczyni się do zahamowania dalszego wzrostu pogłowia bydła i owiec w Australii w 2013 r.