zm skiba

kps

CenyRolnicze
30 listopada 2023, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9810 EUR EUR - 4.3492 GBP GBP - 5.0350 DKK DKK - 0.5834
Archiwum


30.11.2023 MATIF: pszenica GRU23: 221,00 (+0,57%), kukurydza MAR24: 199,25 (+0,25%), rzepak LUT24: 450,75 (-0,33%)

29.11.2023 13:15 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,80 zł/kg, średnia: 7,16 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

28.11.2023 KUPIĘ 1050 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 25-30 kg, lubelskie, parczewski, 21-205, tel.: 516 288 042

SPRZEDAM 200szt Tucznika, waga 125-130kg. Powiat Szydłowiecki 26-503 Mirów tel. 500 072 455, 504 177 184

27.11.2023 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 750 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

26.11.2023 SPRZEDAM 8 T PSZENŻYTA., transport rolnika, mazowieckie, radomski 26-630, tel.: 881 066 971

26.11.2023 SPRZEDAM 120 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-454, tel.: 507 207 079

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Czaszki ssaków

prof. Piotr Tryjanowski
tryjanowski, czaszki, puszcza

Cranium – to pięknie wydana książka o czaszkach ssaków Puszczy Białowieskiej. Wstęp do niej rozpoczyna jakże prawdziwe zdanie: Pokaż mi swoją czaszkę, a powiem ci, kim jesteś. Jego prawdziwość potwierdzi nie tylko każdy adept anatomii zwierząt, ale i przyrodnik zajmujący się choćby analizą pokarmu ptaków drapieżnych i sów, kiedy to właśnie po zachowanych fragmentach czaszek najłatwiej określić skład gatunkowy ofiar.

 

Prezentowana pozycja, to tak naprawdę to wydany ze sporą starannością album bądź atlas, pokazujący niezwykłość czaszek 65 gatunków ssaków zamieszkujących Puszczę Białowieską – od wielkiego żubra, po ryjówkę malutką (układając ssaki od największego do najmniejszego gatunku).

 

Czaszki zdygitalizowano w nowoczesny sposób za pomocą skanera 3D, a nawet mikrotomografu komputerowego – technik coraz powszechniej wykorzystywanych w badaniach anatomii zwierząt.

 

Papierowe wydanie książki dostępne jest – jak pisze Wydawca bezpłatnie - poprzez zamówienie w bibliotece Instytutu Badania ssaków PAN - kliknij. 

 

Modele zaprezentowane w książce można obejrzeć tu - kliknij. 

 

czaszki puszcza tryjanowski agroekosystem okladka cenyrolnicze pl

 

Literatura uzupełniająca – zawierająca odnośniki do publikacji, w których zajmowałem się identyfikacja składu gatunkowego ofiar ssaków drapieżnych, ptaków drapieżnych i sów, często w analizach posiłkując się właśnie dokładnymi mikroskopowymi obserwacjami czaszek:

Baranowski, P., & Tryjanowski, P. (1999). Sezonowe zmiany skladu pokarmu plomykowki Tyto alba [Scop., 1769] kolo Konina. Rocznik Naukowy Polskiego Towarzystwa Ochrony Przyrody Salamandra3, 99-106. Salata-Pilacinska, B., & Tryjanowski, P. (1998). Sklad pokarmu pustulki Falco tinnunculus L. i sowy uszatej Asio otus [L.] wspolwystepujacych w krajobrazie rolniczym Niziny Mazowieckiej. Przegląd Przyrodniczy9(3), 95-100.

Jankowiak, L., & Tryjanowski, P. (2013). Cooccurrence and food niche overlap of two common predators (red fox Vulpes vulpes and common buzzard Buteo buteo) in an agricultural landscape. Turkish Journal of Zoology37(2), 157-162.

Jankowiak, L., Antczak, M., & Tryjanowski, P. (2008). Habitat use, food and the importance of poultry in the diet of the red fox Vulpes vulpes in extensive farmland in Poland. World Applied Sciences Journal4(6), 886-890.

Tryjanowski, P. (1989). Stanowisko smużki, Sicista betulina (Pallas, 1778) w Wielkopolsce. Przegląd Zoologiczny33(2).

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu