Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
22 lutego 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8242 EUR EUR - 4,3387 GBP GBP - 4,9787 DKK DKK - 0,5815
Archiwum
22.02.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,64 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++ 21.02.2019 MATIF: pszenica kons. MAR19 - 195,00 (+ 1,17%), kukurydza MAR19 - 173,50 (- 0,29%), rzepak MAJ19 - 361,75 (+ 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++

Jaszczurki z francuskich winnic

prof. Piotr Tryjanowski

Gady, znacznie rzadziej niż ptaki i ssaki stanowią obiekt westchnień i marzeń badaczy. Oczywiście mają grupę wiernych fanów, ale przez większość ludzi nie są postrzegane jako atrakcyjne. Dzieje się tak z różnych powodów, nieznajomości i kulturowych uprzedzeń.

 

Przekonująco pisze o tym Mikołaj Kaczmarski w piśmie Bociek (strony 9-12, dostępne tutaj.

 

Niestety, ten schemat myślenia powielają graficy, specjaliści od marketingu, jak i sami winiarze, stąd też gady znacznie rzadziej, niż na przykład przywołane wcześniej ptaki, trafiają na etykiety win. A czasem ich los jeszcze gorszy, bowiem trafiają wprost do … butelek i stanowią podstawę specyficznych win przygotowywanych w Azji Południowo-Wschodniej. Na tamtejszych targach można spotkać słoje i butelki wypełnione winem, a w nich utopione jaszczurki i węże – w tym gatunki rzadkie i zagrożone. O tym procederze wspominam w książce Wino i ptaki.

 

Timon lepidus G.Deso. 2018.Cascastel 2

 

Oczywiście wiedziałem, że gady – węże, żółwie, czy jaszczurki czasem trafiają na winne etykiety. Jednak poprawne opisanie przedstawionego w ten sposób gatunku, wymaga nie lada wprawy, czy jest wręcz niemożliwe, bo rysunek jest tylko prezentacją możliwości wynajętego grafika. Szczególnie dobrze jest to widoczne na etykietach win Nowego Świata. W Europie gady są rzadziej spotykane, tak w terenie, jak i na winach. I to nie tylko dlatego, że występuje tu zdecydowanie mniej gatunków, ale wraz z rozwojem naszej cywilizacji wiele populacji wymarło. Czasem po prostu niewielu gady dostrzega. Chociaż istnieją chlubne wyjątki. Osobiście lubię wina ze słowackiego (tak, tak!) fragmentu Tokaju, gdzie jaszczurki trafiły na etykiety całej serii Solaris – przyzwoita relacja jakości do ceny, a wraz z moimi słowackimi przyjaciółmi z Koszyc (Vika, Igor, Martin, Vlado – vdaka !) wielokrotnie je testowaliśmy. Przedstawiona na nich jaszczurka to pewna zabawa koncepcja. Przez samych winiarzy nazywana jest Lacerta Aurea, czyli jaszczurka złota. Gatunek wymyślony. Choć lokalni herpetolodzy podpowiadają, że sylwetki użyczyła jaszczurka zielona Lacerta viridis, której liczne stanowiska położone są w okolicach winnic. Ale przecież to nie atrakcyjność etykiet jest najważniejszym winnym aspektem z przyrodniczego punktu widzenia. Oczywiście umieszczanie wizerunków zwierząt to swoiste, kulturowe, świadczenia ekosystemowe, jednak istnieją znacznie ważniejsze aspekty związane z gadami w winnicach. Na przykład czy i jak winnice wpływają na występowanie rzadkich gatunków jaszczurek? Kilka dni temu zaskoczyła mnie informacja od francuskich kolegów, że prowadzą na południu Francji projekt pod nazwą Wino i gady. We współpracy z winiarzami wykonują inwentaryzacje gadów na terenie winnic i okazuje się, że wiele z nich stanowi ważne miejsce występowania jaszczurki perłowej Timon lepidus. Stworzenia ślicznego - zielone łuski z licznymi, niebieskimi plamkami tworzą ciekawą kombinacje barwną, i sporego – wszak dorosła jaszczurka perłowa osiąga do 75 cm.

 

Timon lepidus G.Deso. 2018.Cascastel 3 

 

A jaszczurki lubią winnice z interesującego powodu. Otóż działki winnicy dzielone są murkami z kamieni. A te jak wiadomo się nagrzewają i stanowią doskonałe miejsce wypoczynku dla ciepłolubnych jaszczurek. Zaś szczeliny pomiędzy nimi tworzą doskonałe schronienia w przypadku wykrycia niebezpieczeństwa. Same jaszczurki, poza tym, że są piękne, zjadają sporo gatunków owadów, także szkodników winorośli.

 

 

 T.lepidus G.Deso

 

Raport z badań, w języku francuskim jest dostępny tutaj. 

 

Timon Deso Ahpam Cascastel 

 

Kolegom z francuskiej organizacji AHPAM (Association Herpétologique de Provence Alpes Méditerranée) dziękuję, świetnie spotykać bratnie dusze! In vino veritas!

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Wino i piwo w …. kosmosie

Produkcja jedzenia na czas lotów kosmicznych, czy precyzyjni

Przyroda parków podworskich: powiat pleszewski

Wielu przyrodników, zwłaszcza związanych ze środowiskiem aka

Ptaki, wino i co ino…. 

Poniżej prezentujemy bardzo ciekawy wywiad z prof. Piotrem T