kojs

kojs

CenyRolnicze
30 maja 2023, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2242 EUR EUR - 4.5220 GBP GBP - 5.2280 DKK DKK - 0.6071
Archiwum


29.05.2023 13:42 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,40 zł/kg, średnia: 8,10 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

29.05.2023 MATIF: pszenica WRZ23: 225,75 (-1,10%), kukurydza CZE23: 228,00 (+3,28%), rzepak SIE23: 403,00 (-2,01%)

27.05.2023 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 135 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

27.05.2023 SPRZEDAM 18000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, podlaskie, kolneński, 18-520, tel.: 576 433 382

27.05.2023 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 502 479 710

Sprzedam warchlaki krajowe 500-1500szt waga 28/30kg. Myco+ Circo, kredytowanie, transport. Tel 500 072 455 / 504 177 184

26.05.2023 KUPIĘ 1 T ŚRUTY SOJOWEJ, transport firmowy, podkarpackie, rzeszowski, 36-052, tel.: 663 516 960

26.05.2023 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podlaskie, suwalski, 16-420, tel.: 601 517 538

25.05.2023 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

25.05.2023 SPRZEDAM 29 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, lubuskie, zielonogórski, 66-110, tel.: 696 270 283

24.05.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, lubuskie, żagański, 67-300, tel.: 733 878 178

24.05.2023 SPRZEDAM 1000 JAJ, rozmiar S, podkarpackie, rzeszowski, 36-071, tel.: 503 086 824

24.05.2023 SPRZEDAM 60 T RZEPAKU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, kołobrzeski, 78-113, tel.: 693 997 669

24.05.2023 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., trans. rolnika, opolskie, kędzierzyńsko-kozielski, 47-280, tel.: 511 348 780

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Jaszczurki z francuskich winnic

prof. Piotr Tryjanowski

Gady, znacznie rzadziej niż ptaki i ssaki stanowią obiekt westchnień i marzeń badaczy. Oczywiście mają grupę wiernych fanów, ale przez większość ludzi nie są postrzegane jako atrakcyjne. Dzieje się tak z różnych powodów, nieznajomości i kulturowych uprzedzeń.

 

Przekonująco pisze o tym Mikołaj Kaczmarski w piśmie Bociek (strony 9-12, dostępne tutaj.

 

Niestety, ten schemat myślenia powielają graficy, specjaliści od marketingu, jak i sami winiarze, stąd też gady znacznie rzadziej, niż na przykład przywołane wcześniej ptaki, trafiają na etykiety win. A czasem ich los jeszcze gorszy, bowiem trafiają wprost do … butelek i stanowią podstawę specyficznych win przygotowywanych w Azji Południowo-Wschodniej. Na tamtejszych targach można spotkać słoje i butelki wypełnione winem, a w nich utopione jaszczurki i węże – w tym gatunki rzadkie i zagrożone. O tym procederze wspominam w książce Wino i ptaki.

 

Timon lepidus G.Deso. 2018.Cascastel 2

 

Oczywiście wiedziałem, że gady – węże, żółwie, czy jaszczurki czasem trafiają na winne etykiety. Jednak poprawne opisanie przedstawionego w ten sposób gatunku, wymaga nie lada wprawy, czy jest wręcz niemożliwe, bo rysunek jest tylko prezentacją możliwości wynajętego grafika. Szczególnie dobrze jest to widoczne na etykietach win Nowego Świata. W Europie gady są rzadziej spotykane, tak w terenie, jak i na winach. I to nie tylko dlatego, że występuje tu zdecydowanie mniej gatunków, ale wraz z rozwojem naszej cywilizacji wiele populacji wymarło. Czasem po prostu niewielu gady dostrzega. Chociaż istnieją chlubne wyjątki. Osobiście lubię wina ze słowackiego (tak, tak!) fragmentu Tokaju, gdzie jaszczurki trafiły na etykiety całej serii Solaris – przyzwoita relacja jakości do ceny, a wraz z moimi słowackimi przyjaciółmi z Koszyc (Vika, Igor, Martin, Vlado – vdaka !) wielokrotnie je testowaliśmy. Przedstawiona na nich jaszczurka to pewna zabawa koncepcja. Przez samych winiarzy nazywana jest Lacerta Aurea, czyli jaszczurka złota. Gatunek wymyślony. Choć lokalni herpetolodzy podpowiadają, że sylwetki użyczyła jaszczurka zielona Lacerta viridis, której liczne stanowiska położone są w okolicach winnic. Ale przecież to nie atrakcyjność etykiet jest najważniejszym winnym aspektem z przyrodniczego punktu widzenia. Oczywiście umieszczanie wizerunków zwierząt to swoiste, kulturowe, świadczenia ekosystemowe, jednak istnieją znacznie ważniejsze aspekty związane z gadami w winnicach. Na przykład czy i jak winnice wpływają na występowanie rzadkich gatunków jaszczurek? Kilka dni temu zaskoczyła mnie informacja od francuskich kolegów, że prowadzą na południu Francji projekt pod nazwą Wino i gady. We współpracy z winiarzami wykonują inwentaryzacje gadów na terenie winnic i okazuje się, że wiele z nich stanowi ważne miejsce występowania jaszczurki perłowej Timon lepidus. Stworzenia ślicznego - zielone łuski z licznymi, niebieskimi plamkami tworzą ciekawą kombinacje barwną, i sporego – wszak dorosła jaszczurka perłowa osiąga do 75 cm.

 

Timon lepidus G.Deso. 2018.Cascastel 3 

 

A jaszczurki lubią winnice z interesującego powodu. Otóż działki winnicy dzielone są murkami z kamieni. A te jak wiadomo się nagrzewają i stanowią doskonałe miejsce wypoczynku dla ciepłolubnych jaszczurek. Zaś szczeliny pomiędzy nimi tworzą doskonałe schronienia w przypadku wykrycia niebezpieczeństwa. Same jaszczurki, poza tym, że są piękne, zjadają sporo gatunków owadów, także szkodników winorośli.

 

 

 T.lepidus G.Deso

 

Raport z badań, w języku francuskim jest dostępny tutaj. 

 

Timon Deso Ahpam Cascastel 

 

Kolegom z francuskiej organizacji AHPAM (Association Herpétologique de Provence Alpes Méditerranée) dziękuję, świetnie spotykać bratnie dusze! In vino veritas!

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu