Historia Goodvalley sięga roku 1980, kiedy duński rolnik Tom Axelgaard zakwestionował metody stosowane wówczas w rolnictwie i ich negatywny wpływ na środowisko. Był przekonany, że musi istnieć inny sposób produkcji wysokiej jakości żywności, zapewniający zachowanie środowiska naturalnego w dobrym stanie.
Z tej idei wyrosła firma Goodvalley, skupiająca się na nowatorskim i zrównoważonym podejściu do rolnictwa, pozostawiających minimalny wpływ na środowisko. System wypracowany przez Goodvalley stał się obecnie synonimem wysokiej jakości produktów i troski o środowisko naturalne, od prac polowych aż po wyroby trafiające na stoły naszych klientów, a także dowodem na to, że możliwe jest sprostanie potrzebom rosnącej liczby ludności świata w zrównoważony sposób.
Działalność Goodvalley sięga korzeniami 1980 roku, kiedy narodziła się idea nowego sposobu produkcji wysokiej jakości żywności, która nie ingeruje w środowisko naturalne tak mocno, jak tradycyjne uprawy.
Pieczołowitość, z jaką Goodvalley poświęca się swojemu dziełu, leżąca u samych jej początków, jest gwarancją jakości. Kiedy w 1980 roku Tom Axelgaard zakwestionował wydajność dotychczasowych metod upraw, podchodząc krytycznie do ich wpływu na środowisko naturalne, zaczął tworzyć ideę, która przerodziła się w sprawdzony model zrównoważonych praktyk rolnych.
W ciągu kilku dekad model Goodvalley zakorzenił się w kilku krajach Europy, dowodząc tym samym słuszności swoich założeń opierających się na idei samowystarczalności i przyjaznego podejścia do środowiska naturalnego, które w efekcie przynoszą wysokiej jakości żywność i gwarantują jej bezpieczeństwo.