Ministerstwo Polityki Agrarnej i Żywności w Kijowie opracowało projekt Strategii Bezpieczeństwa Żywnościowego Ukrainy, zgodnie z którym w średnim okresie zamierza zwiększyć potencjał krajowej produkcji rolnej do 200 mln ton oraz zbóż i nasion oleistych do 150 mln ton.
- Osiągnięcie tych wskaźników może niemal podwoić wolumen eksportu ukraińskich produktów rolnych i produktów przetworzonych, a także gotowych produktów spożywczych – informuje portal Ukr Agro Consult, który cytuje fragmenty dokumenty ministerstwa. Jak czytamy dalej, należy również zauważyć, że taki wzrost produkcji roślinnej na Ukrainie będzie stymulował rozwój hodowli zwierząt i związaną z nią produkcję pasz i innych produktów spożywczych (białka, tłuszcze specjalne, gluten, produkty mleczne, produkty mięsne itp.)
- Kolejnym obiecującym obszarem promocji produktów rolnych na rynkach zagranicznych, zdaniem autorów strategii, jest produkcja produktów pod własną marką dla światowych sieci handlowych i producentów żywności – czytamy w publikacji ukraińskiego portalu.
Kijów idzie w przetwórstwo
Oczekuje się, że ukraiński kompleks rolno-przemysłowy może w krótkim okresie stać się najatrakcyjniejszym portfelem inwestycyjnym szacowanym na 57 miliardów dolarów. Ministerstwo uważa, że największymi segmentami inwestycji są zielona energia i logistyka (biometan, systemy nawadniające, windy, ekologiczna logistyka rolnicza); produkcja wyrobów gotowych (owoce, warzywa i ich przetwory, mleko i przetwory mleczne, przetwory mięsne); produkcja maszyn i surowców (środki ochrony roślin, nawozy azotowe i złożone, produkty rolne); produkcja maszyn i surowców (środki ochrony roślin, nawozy azotowe i złożone, nawozy rolnicze); produkcja maszyn.
- Biorąc pod uwagę te perspektywy, priorytetowo traktowane będą programy rozwoju infrastruktury produkcyjnej, rynkowej i logistycznej, w tym infrastruktury hydromelioracyjnej, a także projekty głębokiego przetwórstwa produktów rolnych – czytamy w dokumencie.
Twórcy projektu strategii są przekonani, że zaproponowane działania pomogą w utworzeniu zrównoważonego systemu bezpieczeństwa żywnościowego, zapewnią każdemu pełny dostęp do bezpiecznej żywności w wystarczających ilościach, stworzą warunki dla niezależności żywnościowej kraju, zrównoważonego rozwoju rolnictwa oraz zmniejszą zachorowalność choroby.
Źródło: Ukr Agro Consult