zm skiba

skiba

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Duńczycy wchodzą do Polski z przełomową technologią spożywczą

Redakcja
proces raslyzacji, raslyzacja

Polska jest kolejnym europejskim krajem, po m.in. Hiszpanii, Holandii i Wielkiej Brytanii, w którym producenci wyrobów spożywczych będą mogli korzystać z nowatorskiej metody raslyzacji. To technologia obróbki płynów, produktów mlecznych i napojów, która zamiast typowego dla procesu pasteryzacji podgrzewania wykorzystuje światło UV. Opracowali ją inżynierowie z duńskiej firmy Lyras, która rozpoczyna działalność nad Wisłą.


W procesie raslyzacji płyn zamiast na ciepło poddany zostaje ekspozycji na intensywne działania światła ultrafioletowego. Podobnie, jak w przypadku pasteryzacji metoda ta pozwala unieszkodliwić bakterie i mikroorganizmy nie wpływając na jakość czy smak produktu końcowego, ale jest przy tym znacznie bardziej energooszczędna. W efekcie producenci napojów i płynnych produktów spożywczych mogą osiągnąć ten sam efekt przedłużenia przydatności do spożycia przy znacznie mniejszym zużyciu energii i wody, odpowiednio o 60-90% oraz 60-80%.

Po sukcesach wprowadzenia technologii raslyzacji na rynki Europy Zachodniej i USA, kolejna na mapie rozwoju Duńczyków jest Polska. 
 
Nasz kraj jest szóstym największym producentem sera na świecie i zajmujemy 18. miejsce wśród społeczeństw o najwyższej konsumpcji sera. Równie zaszczytne miejsca Polska piastuje w obszarze sadownictwa będąc największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Branża przetwórstwa – zarówno produktów mlecznych, jak i soków oraz napojów – rozwija się u nas dynamicznie i chętnie eksperymentuje z nowymi technologiami, które pozwalają zwiększać zyski i podnosić wydajność przy jednoczesnej redukcji kosztów operacyjnych. To tylko kilka z czynników, które zadecydowały o wyborze Polski na kolejny strategiczny rynek do współpracy biznesowej – mówi Grzegorz Wróblewski z Biura Handlu Zagranicznego, przedstawiciel firmy Lyras w Polsce.




Oszczędności finansowe i energetyczne to jedno, ale dla branży spożywczej i produkcyjnej w kraju, która boryka się z dostosowaniem biznesu do wymogów unijnych Europejskiego Zielonego Ładu nie bez znaczenia są również korzyści środowiskowe płynące z wdrożenia nowej technologii. Dzięki wykorzystaniu raslyzacji zakład mleczarski produkujący 40 ton serwatki na godzinę jest w stanie ograniczyć emisję dwutlenku węgla do atmosfery o nawet 519 ton tocznie. Odpowiada to energii, jakiej potrzebuje typowy samochód rodzinny, żeby objechać świat dookoła 164 razy.

Raslyzacja może być stosowana w różnych płynach, również tych nieprzezroczystych, jak produkty mleczne, soki, mrożona herbata czy piwo. Duńska technologia jest już wykorzystywana w zakładach produkcyjnych w Stanach Zjednoczonych, Hiszpanii, Szwecji, Danii, Holandii i Australii. Wśród klientów firmy znajdują się m.in. Arla Foods, producent przetworów mlecznych oraz przedsiębiorstwo biotechnologiczne Novozymes.


O raslyzacji

Technologia opracowana przez Lyras polega na unieszkodliwianiu bakterii za mikroorganizmów znajdujących się w płynach za pomocą światła UV zamiast – typowego dla pasteryzacji – podgrzewania. Dlatego wcześniej była określana jako tzw. „zimna pasteryzacja”. Ponieważ jednak te słowa mają przeciwstawne znaczenie, duńskiej technologii nadano nową nazwę: raslyzacja. Hasło to powstało jako połączenie trzech pierwszych liter nazwiska wynalazcy technologii, Rasmusa Mortensena, oraz duńskiego wyrazu oznaczającego światło.

 

Źródło: PLANET PARTNERS

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu