zm skiba

kojs

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Konferencja naukowa "Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe". Patronat honorowy sprawuje wicepremier Kowalczyk

Redakcja
owady, białko, pasza, jedzenie

W dniach 14-15 czerwca odbędzie się konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, której organizatorem jest Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UWM w Olsztynie. Patronat honorowy nad tym wydarzaniem sprawuje m.in. minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk. Konferencja dofinansowana jest ze środków budżetu państwa.

 

- Zgodnie z przepisami UE przetworzone białko zwierzęce (PAP - Processed Animal Protein) z owadów może być wykorzystywane do produkcji pasz dla zwierząt towarzyszących, zwierząt akwakultury, drobiu i świń, oraz żywności jako „novel food”. W ostatnich latach w wielu krajach świata obserwowany jest rozwój hodowli owadów w dużej, fermowej skali, jak również w mniejszej, rozdrobnionej, na bazie potencjału małych gospodarstw rolnych.

 

Konferencja jest jedną z dróg rozpowszechnienia wiedzy wśród społeczeństwa na temat wykorzystania białka owadziego w produkcji pasz i żywności. Zostaną przedstawione najnowsze badania i opracowania naukowe w tym zakresie. Poza tym konferencja ma pełnić rolę integracyjną w stosunku do osób zainteresowanych hodowlą i przetwórstwem owadów.

 

Po wprowadzeniu do żywności kolejnych owadów na podstawie Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2022/188 z dnia 10 lutego 2022 r. zezwalającego na wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych postaci Acheta domesticus jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283, w polskich mediach pojawia się coraz więcej opinii i komentarzy na ten temat. Wiele z tych opinii wynika z fobii i wstrętu do konsumpcji owadów, ale przede wszystkim z braku rzetelnej wiedzy na temat hodowli, przetwórstwa i wykorzystania owadów na paszę i żywność – czytamy w publikacji Warmińsko-Mazurskiego Portalu Weterynaryjnego.

 

- Celem konferencji jest rozpowszechnianie wiedzy wśród polskiej społeczności na temat wykorzystania owadów na cele paszowe i żywieniowe. Bazową wiedzę na temat hodowli i wykorzystania owadów na cele paszowe uzyskano podczas realizacji projektu Gospostrateg1/385141/16/NCBR/2018 "OWADY" finansowanego przez NCBiR pt. ”Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”, który był realizowany przez konsorcjum w skład którego wchodzą: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. - Konferencja jest elementem upowszechnienia wiedzy i osiągnięć zakończonego projektu Gospostrateg 1 „OWADY” – czytamy w komunikacie organizatorów. 

 

Prelegentami na tym wydarzeniu będą m.in.:

- mgr Cindy Schoumacher - specjalistka ds. polityki w DG RTD Komisji Europejskiej, Dział B2 Biogospodarka i Systemy Żywnościowe. Pracuje nad Food 2030, a dokładniej nad aspektami związanymi z rolnictwem, zmianą diety i alternatywnymi białkami, a także nad systemami żywnościowymi o zerowym zanieczyszczeniu i aspektami klimatycznymi systemów żywnościowych,

- dr med. vet. Nils Th. Grabowski - z owadami produkcyjnymi pracuje od 2006 r. W 2019 r. został szefem nowo utworzonego działu higieny i technologii owadów produkcyjnych Instytutu Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Żywności (LMQS) TiHo. Pełnił funkcję eksperta ds. audytu w zakresie owadów jadalnych dla EFSA i niemieckich organów zdrowia publicznego,

- dr Lars-Henrik Lau Heckmann - jest szefem rozwoju biznesu w Better Insect Solutions (BIS), wiodącym międzynarodowym dostawcy technologii kompleksowych rozwiązań dla hodowli owadów. W latach 2014-2020 był głównym motorem rozwoju obszaru biznesowego hodowli owadów na paszę i żywność w Duńskim Instytucie Technologicznym. Równolegle był aktywny w grupach zadaniowych International Platform of Insects for Food and Feed w latach 2016-2020, a także członkiem komitetu wykonawczego w latach 2018-2020.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu