W dniach 14-15 czerwca odbędzie się konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, której organizatorem jest Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UWM w Olsztynie. Patronat honorowy nad tym wydarzaniem sprawuje m.in. minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk. Konferencja dofinansowana jest ze środków budżetu państwa.
- Zgodnie z przepisami UE przetworzone białko zwierzęce (PAP - Processed Animal Protein) z owadów może być wykorzystywane do produkcji pasz dla zwierząt towarzyszących, zwierząt akwakultury, drobiu i świń, oraz żywności jako „novel food”. W ostatnich latach w wielu krajach świata obserwowany jest rozwój hodowli owadów w dużej, fermowej skali, jak również w mniejszej, rozdrobnionej, na bazie potencjału małych gospodarstw rolnych.
Konferencja jest jedną z dróg rozpowszechnienia wiedzy wśród społeczeństwa na temat wykorzystania białka owadziego w produkcji pasz i żywności. Zostaną przedstawione najnowsze badania i opracowania naukowe w tym zakresie. Poza tym konferencja ma pełnić rolę integracyjną w stosunku do osób zainteresowanych hodowlą i przetwórstwem owadów.
Po wprowadzeniu do żywności kolejnych owadów na podstawie Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2022/188 z dnia 10 lutego 2022 r. zezwalającego na wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych postaci Acheta domesticus jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283, w polskich mediach pojawia się coraz więcej opinii i komentarzy na ten temat. Wiele z tych opinii wynika z fobii i wstrętu do konsumpcji owadów, ale przede wszystkim z braku rzetelnej wiedzy na temat hodowli, przetwórstwa i wykorzystania owadów na paszę i żywność – czytamy w publikacji Warmińsko-Mazurskiego Portalu Weterynaryjnego.
- Celem konferencji jest rozpowszechnianie wiedzy wśród polskiej społeczności na temat wykorzystania owadów na cele paszowe i żywieniowe. Bazową wiedzę na temat hodowli i wykorzystania owadów na cele paszowe uzyskano podczas realizacji projektu Gospostrateg1/385141/16/NCBR/2018 "OWADY" finansowanego przez NCBiR pt. ”Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”, który był realizowany przez konsorcjum w skład którego wchodzą: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. - Konferencja jest elementem upowszechnienia wiedzy i osiągnięć zakończonego projektu Gospostrateg 1 „OWADY” – czytamy w komunikacie organizatorów.
Prelegentami na tym wydarzeniu będą m.in.:
- mgr Cindy Schoumacher - specjalistka ds. polityki w DG RTD Komisji Europejskiej, Dział B2 Biogospodarka i Systemy Żywnościowe. Pracuje nad Food 2030, a dokładniej nad aspektami związanymi z rolnictwem, zmianą diety i alternatywnymi białkami, a także nad systemami żywnościowymi o zerowym zanieczyszczeniu i aspektami klimatycznymi systemów żywnościowych,
- dr med. vet. Nils Th. Grabowski - z owadami produkcyjnymi pracuje od 2006 r. W 2019 r. został szefem nowo utworzonego działu higieny i technologii owadów produkcyjnych Instytutu Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Żywności (LMQS) TiHo. Pełnił funkcję eksperta ds. audytu w zakresie owadów jadalnych dla EFSA i niemieckich organów zdrowia publicznego,
- dr Lars-Henrik Lau Heckmann - jest szefem rozwoju biznesu w Better Insect Solutions (BIS), wiodącym międzynarodowym dostawcy technologii kompleksowych rozwiązań dla hodowli owadów. W latach 2014-2020 był głównym motorem rozwoju obszaru biznesowego hodowli owadów na paszę i żywność w Duńskim Instytucie Technologicznym. Równolegle był aktywny w grupach zadaniowych International Platform of Insects for Food and Feed w latach 2016-2020, a także członkiem komitetu wykonawczego w latach 2018-2020.