zm skiba

skiba

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Konferencja naukowa "Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe". Patronat honorowy sprawuje wicepremier Kowalczyk

Redakcja
owady, białko, pasza, jedzenie

W dniach 14-15 czerwca odbędzie się konferencja naukowa „Hodowla owadów na cele paszowe i żywieniowe”, której organizatorem jest Katedra Prewencji Weterynaryjnej i Higieny Pasz, Wydział Medycyny Weterynaryjnej UWM w Olsztynie. Patronat honorowy nad tym wydarzaniem sprawuje m.in. minister rolnictwa, Henryk Kowalczyk. Konferencja dofinansowana jest ze środków budżetu państwa.

 

- Zgodnie z przepisami UE przetworzone białko zwierzęce (PAP - Processed Animal Protein) z owadów może być wykorzystywane do produkcji pasz dla zwierząt towarzyszących, zwierząt akwakultury, drobiu i świń, oraz żywności jako „novel food”. W ostatnich latach w wielu krajach świata obserwowany jest rozwój hodowli owadów w dużej, fermowej skali, jak również w mniejszej, rozdrobnionej, na bazie potencjału małych gospodarstw rolnych.

 

Konferencja jest jedną z dróg rozpowszechnienia wiedzy wśród społeczeństwa na temat wykorzystania białka owadziego w produkcji pasz i żywności. Zostaną przedstawione najnowsze badania i opracowania naukowe w tym zakresie. Poza tym konferencja ma pełnić rolę integracyjną w stosunku do osób zainteresowanych hodowlą i przetwórstwem owadów.

 

Po wprowadzeniu do żywności kolejnych owadów na podstawie Rozporządzenia Wykonawczego Komisji (UE) 2022/188 z dnia 10 lutego 2022 r. zezwalającego na wprowadzenie na rynek mrożonych, suszonych i sproszkowanych postaci Acheta domesticus jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283, w polskich mediach pojawia się coraz więcej opinii i komentarzy na ten temat. Wiele z tych opinii wynika z fobii i wstrętu do konsumpcji owadów, ale przede wszystkim z braku rzetelnej wiedzy na temat hodowli, przetwórstwa i wykorzystania owadów na paszę i żywność – czytamy w publikacji Warmińsko-Mazurskiego Portalu Weterynaryjnego.

 

- Celem konferencji jest rozpowszechnianie wiedzy wśród polskiej społeczności na temat wykorzystania owadów na cele paszowe i żywieniowe. Bazową wiedzę na temat hodowli i wykorzystania owadów na cele paszowe uzyskano podczas realizacji projektu Gospostrateg1/385141/16/NCBR/2018 "OWADY" finansowanego przez NCBiR pt. ”Opracowanie strategii wykorzystania alternatywnych źródeł białka owadów w żywieniu zwierząt umożliwiającej rozwój jego produkcji na terytorium RP”, który był realizowany przez konsorcjum w skład którego wchodzą: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. - Konferencja jest elementem upowszechnienia wiedzy i osiągnięć zakończonego projektu Gospostrateg 1 „OWADY” – czytamy w komunikacie organizatorów. 

 

Prelegentami na tym wydarzeniu będą m.in.:

- mgr Cindy Schoumacher - specjalistka ds. polityki w DG RTD Komisji Europejskiej, Dział B2 Biogospodarka i Systemy Żywnościowe. Pracuje nad Food 2030, a dokładniej nad aspektami związanymi z rolnictwem, zmianą diety i alternatywnymi białkami, a także nad systemami żywnościowymi o zerowym zanieczyszczeniu i aspektami klimatycznymi systemów żywnościowych,

- dr med. vet. Nils Th. Grabowski - z owadami produkcyjnymi pracuje od 2006 r. W 2019 r. został szefem nowo utworzonego działu higieny i technologii owadów produkcyjnych Instytutu Jakości Żywności i Bezpieczeństwa Żywności (LMQS) TiHo. Pełnił funkcję eksperta ds. audytu w zakresie owadów jadalnych dla EFSA i niemieckich organów zdrowia publicznego,

- dr Lars-Henrik Lau Heckmann - jest szefem rozwoju biznesu w Better Insect Solutions (BIS), wiodącym międzynarodowym dostawcy technologii kompleksowych rozwiązań dla hodowli owadów. W latach 2014-2020 był głównym motorem rozwoju obszaru biznesowego hodowli owadów na paszę i żywność w Duńskim Instytucie Technologicznym. Równolegle był aktywny w grupach zadaniowych International Platform of Insects for Food and Feed w latach 2016-2020, a także członkiem komitetu wykonawczego w latach 2018-2020.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu