kps

kojs

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Pyszne robaczki będą hodowane na oborniku? Lepiej rosną

Redakcja
owady, robaki, jedzenie

Stosowanie obornika kurzego i świńskiego wydaje się być tanim i zrównoważonym sposobem produkcji białek, a także przyczynia się do rozwiązania problemu obornika w obiegu zamkniętym. Taki jest wniosek profesora genetyki ewolucyjnej Leo Beukebooma z Uniwersytetu w Groningen. Wraz z zespołem naukowców z VU University Amsterdam i Wageningen UR badał przydatność obornika jako pożywki dla owadów, które są źródłem wysokiej jakości białka dla ludzi i zwierząt.

 

W ramach projektu badawczego chcieli jednocześnie stawić czoła dwóm wyzwaniom. Pierwszym z nich jest opracowanie tańszych i bardziej zrównoważonych sposobów produkcji białek. Drugi to rozwiązanie problemu obornika. Owady są źródłem wysokiej jakości białka dla ludzi i zwierząt, a hodowla larw owadów wymaga znacznie mniej wody i przestrzeni w porównaniu z konwencjonalną hodowlą zwierząt. Zdaniem profesora kolejną zaletą jest to, że ta uprawa czyni Holandię mniej zależną od źródeł białka z zagranicy, a jednocześnie robi coś pożytecznego z azotem zawartym w odchodach bydła i drobiu.

 

Badania koncentrowały się na masowej hodowli z produkcją ponad 3500 kilogramów larw dziennie. Na tej skali łatwo jest stwierdzić, które warunki wzrostu są optymalne.  - Pokazaliśmy, że można hodować owady na dużą skalę na oborniku i że można dalej optymalizować hodowlę, zmieniając różne czynniki. Można ją uprawiać zarówno na oborniku kurzym, jak i świńskim. Eksperymentowaliśmy głównie z obornikiem kurzym, ale istnieją przesłanki, że obornik świński może być jeszcze lepszy – stwierdza Leo Beukeboom.

 

Naukowcy z Wageningen zbadali wartość odżywczą obornika dla larw. Odkryli, że larwy rosną lepiej, jeśli do obornika doda się około 15 procent skrobi. Ważnym czynnikiem okazała się również temperatura wzrostu. W eksperymentach z różnymi temperaturami optymalne okazały się 32 stopnie Celsjusza.

 

Naukowcy z VU University Amsterdam odkryli, że mogą na przykład wybrać muchy, które lepiej sobie radzą z dodatkowym cukrem lub tłuszczem. Na przykład możliwe jest wyhodowanie linii genetycznych, które radzą sobie lepiej na określonych rodzajach podłoża. Sam uniwersytet eksperymentował ze sposobami rozmnażania większej liczby samic w stosunku do samców. Zapewnia to korzyść ekonomiczną, ponieważ tylko samice składają jaja. I to też wydaje się działać dobrze.

 

Według Beukeboom kurczaki uwielbiają larwy much, ale białka zwierzęce w paszach przez długi czas nie były dozwolone na mocy europejskiego prawodawstwa w odpowiedzi na chorobę wściekłych krów. Owady zostały niedawno dopuszczone, ale jeszcze nie, jeśli są hodowane na oborniku. - Jeśli chcesz zmienić przepisy, najpierw musisz wiedzieć, co można zrobić bezpiecznie i jakie będą z tego korzyści – mówi Beukeboom. - Nasze badania wnoszą do tego istotny wkład. Pokazują, że obornik jest użyteczny i że można tę użyteczność zwiększyć. Mianowicie poprzez dostosowanie nawozów i warunków lęgowych oraz poprzez selektywną hodowlę muchy domowej - wyjaśnia naukowiec.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu