kojs

skiba

CenyRolnicze
22 kwietnia 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0540 EUR EUR - 4.3203 GBP GBP - 5.0131 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

22.04.2024 13:57 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,00-7,80 zł/kg, średnia: 7,32 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

22.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 215,50 (+4,36%), kukurydza CZE24: 206,50 (+2,35%), rzepak MAJ24: 456,50 (+1,67%)

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

18.04.2024 SPRZEDAM 250 TUCZNIKÓW, 126 kg, 57%, łódzkie, piotrkowski, 97-318, tel.: 571 458 107

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mąka ze świerszczy w chlebie, bułkach i pizzy

Redakcja

Komisja Europejska wydała rozporządzenie, w którym wyraziła zgodę na wprowadzenie do obrotu mąki ze świerszcza domowego. Proszek z tego owada będziemy mogli więc znaleźć w chlebie, pizzy, czy też ciastkach.

Już w 2022 roku KE stwierdziła, że świerszcz domowy znany pod łacińską nazwą jako Acheta domesticus jest pokarmem. Oficjalne rozporządzenie w tej sprawie zostało wydane 3 stycznia 2023 roku i tym samym od 24 stycznia br. do obrotu w krajach członkowskich UE wejdzie mąka ze świerszcza. Nowy zapis odnosi się póki co do jednego producenta – firmy Cricket One Co. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że proszek ze świerszcza domowego w zaproponowanych przez ww. firmę warunkach i poziomach stosowania jest całkowicie bezpieczny dla konsumentów. Pozwolenie zostało wydane na razie na 5 lat, ale istnieje spore prawdopodobieństwo, że uzyskają je również inne firmy z branży spożywczej.

 

 

Jak wskazuje ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa – wykorzystanie owadów do produkcji żywności jest szczególnie aktualne z uwagi na coraz wyższe koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.

Mąkę otrzymuje się z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowlanych na fermach.

Co istotne, owady są źródłem nie tylko białka, ale także zdrowych tłuszczów, żelaza, wapnia oraz witaminy B.

Jak wynika z szacunków, dotąd owady stanowiły część diety przynajmniej 2 mld ludzi.

 

Źródło: rp.pl; TVP INFO

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu