Komisja Europejska wydała rozporządzenie, w którym wyraziła zgodę na wprowadzenie do obrotu mąki ze świerszcza domowego. Proszek z tego owada będziemy mogli więc znaleźć w chlebie, pizzy, czy też ciastkach.
Już w 2022 roku KE stwierdziła, że świerszcz domowy znany pod łacińską nazwą jako Acheta domesticus jest pokarmem. Oficjalne rozporządzenie w tej sprawie zostało wydane 3 stycznia 2023 roku i tym samym od 24 stycznia br. do obrotu w krajach członkowskich UE wejdzie mąka ze świerszcza. Nowy zapis odnosi się póki co do jednego producenta – firmy Cricket One Co. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że proszek ze świerszcza domowego w zaproponowanych przez ww. firmę warunkach i poziomach stosowania jest całkowicie bezpieczny dla konsumentów. Pozwolenie zostało wydane na razie na 5 lat, ale istnieje spore prawdopodobieństwo, że uzyskają je również inne firmy z branży spożywczej.
Jak wskazuje ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa – wykorzystanie owadów do produkcji żywności jest szczególnie aktualne z uwagi na coraz wyższe koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.
Mąkę otrzymuje się z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowlanych na fermach.
Co istotne, owady są źródłem nie tylko białka, ale także zdrowych tłuszczów, żelaza, wapnia oraz witaminy B.
Jak wynika z szacunków, dotąd owady stanowiły część diety przynajmniej 2 mld ludzi.
Źródło: rp.pl; TVP INFO