zm skiba

kps

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mąka ze świerszczy w chlebie, bułkach i pizzy

Redakcja

Komisja Europejska wydała rozporządzenie, w którym wyraziła zgodę na wprowadzenie do obrotu mąki ze świerszcza domowego. Proszek z tego owada będziemy mogli więc znaleźć w chlebie, pizzy, czy też ciastkach.

Już w 2022 roku KE stwierdziła, że świerszcz domowy znany pod łacińską nazwą jako Acheta domesticus jest pokarmem. Oficjalne rozporządzenie w tej sprawie zostało wydane 3 stycznia 2023 roku i tym samym od 24 stycznia br. do obrotu w krajach członkowskich UE wejdzie mąka ze świerszcza. Nowy zapis odnosi się póki co do jednego producenta – firmy Cricket One Co. Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że proszek ze świerszcza domowego w zaproponowanych przez ww. firmę warunkach i poziomach stosowania jest całkowicie bezpieczny dla konsumentów. Pozwolenie zostało wydane na razie na 5 lat, ale istnieje spore prawdopodobieństwo, że uzyskają je również inne firmy z branży spożywczej.

 

 

Jak wskazuje ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa – wykorzystanie owadów do produkcji żywności jest szczególnie aktualne z uwagi na coraz wyższe koszty pozyskiwania białka zwierzęcego.

Mąkę otrzymuje się z suszonych lub pieczonych świerszczy hodowlanych na fermach.

Co istotne, owady są źródłem nie tylko białka, ale także zdrowych tłuszczów, żelaza, wapnia oraz witaminy B.

Jak wynika z szacunków, dotąd owady stanowiły część diety przynajmniej 2 mld ludzi.

 

Źródło: rp.pl; TVP INFO

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu