Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią bogate źródło likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. Warto zatem jeść świeże pomidory w sezonie, a poza nim sięgać po przetwory z pomidorów.
Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Znajdziecie w nich duże ilości witamin C, E, beta-karoten oraz cenny likopen, a także duże zasoby potasu. Do tego zawierają sporo wody i mają niską wartość kaloryczną, a co najważniejsze są bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że pomidory uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych niż te uprawiane w szklarniach.
Warto sięgać po pomidory dla zdrowia, głównie ze względu na występujący w nich likopen – czerwony barwnik z rodziny kartenoidów, naturalny przeciwutleniacz. Likopen występuje głównie w pomidorach a także innych czerwonych owocach. Przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną, dlatego najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych, takich jak koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy, zupa pomidorowa i inne potrawy z gotowanych, przetworzonych pomidorów.
Pomidory, a w szczególności sok pomidorowy to bardzo bogate źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia. Wiadomo bowiem, że wpływa pozytywnie na odpowiednią kurczliwość mięśni (potas m.in. zapobiega powstawaniu skurczy), a także obniża ciśnienie tętnicze.
Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki.
Gatunki pomidorów
Mają zbliżoną zawartość substancji odżywczych, ale różnią się kształtem i smakiem. Oto te, które najczęściej możemy spotkać w sklepach i na bazarach:
- Okrągłe gruntowe. Gatunek najpopularniejszy. Mają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Cieplarniane mogą mieć nieco mdły smak. Doskonałe na surowo i po ugotowaniu. Najlepsze na przetwory.
- Karłowate. Zwykle sprzedaje się je w gronach. Mają bardzo intensywny smak i dużo soku. Można je przyrządzać na różne sposoby.
- Malinowe. Największe ze wszystkich. Mają ścisły miąższ i dużo soku, a także łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale można też robić z nich przetwory.
- Bycze serca. Wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ. Są też mniej soczyste niż inne pomidory i zawierają mniej pestek. Smakiem zbliżone do malinowych, ale mniej aromatyczne. Świetnie nadają się na sałatki i przetwory.
- Koktajlowe. Najmniejsze z pomidorów. Bywają czerwone, pomarańczowe lub żółte. Używa się ich przede wszystkim do dekoracji.
Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza już 11 września na imprezę NASZE REGIONALNE BOGACTWO NA STOŁY! POMIDOR, która odbędzie się w Rogożewie (Gmina Jutrosin)
Autor: Kaja Walkowska, WIR