kps

skiba

CenyRolnicze
23 marca 2023, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3011 EUR EUR - 4.6817 GBP GBP - 5.2966 DKK DKK - 0.6286
Archiwum


23.03.2023 MATIF: pszenica MAJ23: 245,00 (-1,21%), kukurydza CZE23: 242,75 (-0,82%), rzepak MAJ23: 436,25 (+1,34%)

23.03.2023 SPRZEDAM 50 T RZEPAKU, transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-412, tel.: 600 342 570

22.03.2023 13:12 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,80-9,50 zł/kg, średnia: 9,11 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

21.03.2023 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 550 kg, warmińsko-mazurskie, olsztyński, 11-015, tel.: 530 533 568

21.03.2023 SPRZEDAM 58000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, wielkopolskie, szamotulski, 64-520, tel.: 725 380 533

20.03.2023 SPRZEDAM 23 BYKI, hf, 750 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-360, tel.: 510 232 873

18.03.2023 SPRZEDAM 20 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, skierniewicki, 96-130, tel.: 607 100 966

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Dlaczego warto uprawiać pomidory

Redakcja

Pomidory to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowią bogate źródło likopenu, potasu a także witamin C i E oraz beta-karotenu. Co ciekawe pomidory to jedyne warzywa, które po przetworzeniu są równie a nawet bardziej wartościowe niż świeże. To za sprawą cennego likopenu, który uwalnia się podczas obróbki termicznej. Warto zatem jeść świeże pomidory w sezonie, a poza nim sięgać po przetwory z pomidorów.

Pomidory są nie tylko smaczne, ale stanowią doskonały koktajl witaminowy. Znajdziecie w nich duże ilości witamin C, E, beta-karoten oraz cenny likopen, a także duże zasoby potasu. Do tego zawierają sporo wody i mają niską wartość kaloryczną, a co najważniejsze są bardzo smaczneWarto też wiedzieć, że pomidory uprawiane na słońcu mają więcej wartości odżywczych niż te uprawiane w szklarniach.

Warto sięgać po pomidory dla zdrowia, głównie ze względu na występujący w nich likopen – czerwony barwnik z rodziny kartenoidów, naturalny przeciwutleniacz. Likopen występuje głównie w pomidorach a także innych czerwonych owocach. Przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną, dlatego najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych, takich jak koncentrat pomidorowy, ketchup, sos pomidorowy, zupa pomidorowa i inne potrawy z gotowanych, przetworzonych pomidorów.

 

 

Pomidory, a w szczególności sok pomidorowy to bardzo bogate źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia. Wiadomo bowiem, że wpływa pozytywnie na odpowiednią kurczliwość mięśni (potas m.in. zapobiega powstawaniu skurczy), a także obniża ciśnienie tętnicze.

Pomidory mają mnóstwo witaminy C. Duży owoc (ok. 180 g) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 60 proc. Zawiera też sporo witaminy E (25 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz beta-karotenu silnych antyoksydantów, czyli bezcennych dla naszego zdrowia substancji neutralizujących szkodliwe wolne rodniki.

Gatunki pomidorów

Mają zbliżoną zawartość substancji odżywczych, ale różnią się kształtem i smakiem. Oto te, które najczęściej możemy spotkać w sklepach i na bazarach:

 - Okrągłe gruntowe. Gatunek najpopularniejszy. Mają bardzo dużo soku. Najsmaczniejsze są te, które wyrosły pod gołym niebem. Cieplarniane mogą mieć nieco mdły smak. Doskonałe na surowo i po ugotowaniu.     Najlepsze na przetwory.

 - Karłowate. Zwykle sprzedaje się je w gronach. Mają bardzo intensywny smak i dużo soku. Można je przyrządzać na różne sposoby.

 - Malinowe. Największe ze wszystkich. Mają ścisły miąższ i dużo soku, a także łagodny i słodki smak. Pyszne na surowo, ale można też robić z nich przetwory.

 - Bycze serca. Wyróżnia je podłużny kształt i bardzo twardy miąższ. Są też mniej soczyste niż inne pomidory i zawierają mniej pestek. Smakiem zbliżone do malinowych, ale mniej aromatyczne. Świetnie nadają         się na sałatki i przetwory.

 - Koktajlowe. Najmniejsze z pomidorów. Bywają czerwone, pomarańczowe lub żółte. Używa się ich przede wszystkim do dekoracji.

 

Wielkopolska Izba Rolnicza zaprasza już 11 września na imprezę NASZE REGIONALNE BOGACTWO NA STOŁY! POMIDOR, która odbędzie się w Rogożewie (Gmina Jutrosin)

 

Autor: Kaja Walkowska, WIR

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu