Średnia cena warchlaka duńskiego w wadze 30 kg wystawianego na portalu CenyRolnicze.pl to dzisiaj 280,72 zł. Średnia cena żywca to zaledwie 4,08 zł/kg. 100-kilogramowy tucznik to zatem jakieś 408 złotych. Różnica: 127,28 zł!
Minus 5 euro centów na niemieckim VEZG w ostatnią środę (02.05), do tego na dokładkę minus 6 w piątek (04.05.) na ISW - spędzają sen z powiek polskim producentom żywca wieprzowego.
W ubiegłym tygodniu w krajach Unii Europejskiej rynek tuczników był zrównoważony. Notowania w większości krajów pozostały w trendzie bocznym. Podaż zaspokajała popyt żywca, dlatego notowania nie zostały zmienione w Niemczech, Hiszpanii, Danii, Francji, Austrii i Wielkiej Brytanii.
W zeszłym tygodniu spadła cena duńskich warchlaków o statusie PRRS negatywny, a dziś Duńczycy obniżyli stawki za warchlaki o statusie PRRS pozytywny oraz konwencjonalny.
Widać, że nie tylko w Polsce handel wieprzowiną nie szedł najlepiej, skoro Niemcy w środku majowego weekendu (czyli czasu intensywnego grillowania) obniżają cenę.
W przeddzień długiego majowego weekendu zrobił się problem ze sprzedażą tucznika. Zarówno małe, lokalne zakłady, jak i ubojnie wielkich koncernów mięsnych nie chcą już przyjmować świń, a jeśli już dochodzi do transakcji, to po mocno obniżonych cenach.
Jak informuje KZP-PTCH na podstawie raportu Rabobnk, rekordowe pogłowie świń w 1 kwartale 2018 roku w USA 72,8 mln sztuk (+3,1% r/r) odzwierciedla wzrost mocy ubojowych w tym kraju oraz niskie koszty produkcji żywca wieprzowego.
W ubiegłym tygodniu trendy cenowe tuczników w Unii Europejskiej były zróżnicowane. Najważniejszy trend w Niemczech jednak okazał się spadkowy za sprawą presji ze strony dwóch głównych graczy: Toennies i Vion. Od dwóch tygodni te dwie firmy naciskały na obniżenie ceny o 3 centy do poziomu obowiązującego w ich cennikach.
Po zeszłotygodniowym zaskoczeniu hodowców spowodowanym obniżką ceny świń na niemieckim VEZG mimo spodziewanego zwiększonego zapotrzebowania na mięso, dziś Niemcy zaskoczyli po raz kolejny.
Najnowszy raport Rabobank (Pork Quarterly Q2 2018) prognozuje, że w bieżacym roku unijna produkcja wieprzowiny zwiększy się o 2% (r/r). Podaż żywca będzie stopniowo zwiększała się w nadchodzących miesiącach.