Cena tuczników w Chinach w dniu 23/08/2017 wyniosła 14,36 juanów (ok. 7,80 zł/kg żywca). Porównując obecną cenę do tej sprzed roku, która wyniosła 20 juanów, mamy znaczący spadek.
Rynek chiński stanowi 50% całej światowej konsumpcji, podczas gdy Chińczycy stanowią 1/5 ludności świata.
Przez ostatnie 12 miesięcy obserwowany jest dalszy spadek pogłowia macior z powodu nowych regulacji środowiskowych wprowadzonych przez rząd. Chlewnie bez systemu przerobu gnojowicy lub położone zbyt blisko ujęć wodnych lub zbyt blisko zabudowań mieszkalnych muszą być zamknięte lub przeniesione.
Mali producenci świń znaleźli się pod presją. Przemiany strukturalne, które w USA zachodziły przez 50 lat w Chinach obliczone są na 15 lat. Scenariusz rządowy przewiduje w pierwszym okresie wzrost importu wieprzowiny, aby zabezpieczyć potrzeby rosnącej konsumpcji. Długofalowy program zakłada budowę i rozwój nowych średnich i wielkotowarowych ferm trzody chlewnej. Waga ubojowa tuczników zostanie podniesiona, a efektywność produkcji ulegnie znaczącej poprawie.
Źródło: KZP-PTCH