Unijny eksport świeżej i mrożonej wieprzowiny wzrósł w listopadzie 2016 po stagnacji w miesiącu poprzednim - informuje AHDB. Wyeksportowano prawie 205 tys. ton, co stanowi wzrost o 15% w stosunku do stanu sprzed roku. Wartość eksportu w listopadzie wyniosła €518 mln, co oznacza wzrost o 33%.
W eksporcie unijnej wieprzowiny ważną rolę odgrywa rynek azjatycki. W listopadzie 2016 w Chinach ulokowano o 14% więcej produktów wieprzowych niż rok temu. Nie był jednak to największy wzrost eksportu jaki zanotowano wcześniej w 2016 roku. I nie ma się czemu dziwić biorąc pod uwagę rosnącą konkurencję ze strony USA i malejący chiński popyt. Eksport unijny do Korei Południowej również wzrósł znacząco o 40%. Poza rynkiem azjatyckim ważnym kierunkiem eksportowym stała się Wenezuela, gdzie ulokowano ponad 8 tys. ton wieprzowiny, co stanowi 4% całości eksportu.
Źródło: kzp-ptch.pl