kojs

kojs

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mięso z pijanych świń? Ponoć lepiej smakuje

Redakcja
karmienie świń, odpady z produkcji alkoholu

Jakość wieprzowiny może się poprawić, jeśli świnie będą karmione resztkami z produkcji alkoholu. Tak wynika z badań Uniwersytetu Tokijskiego.

 

Shochu to typowy japoński destylat wytwarzany zwykle z ryżu, jęczmienia, słodkich ziemniaków lub trzciny cukrowej. Podczas przygotowywania japońskiego shochu produkty skrobiowe są najpierw rozkładane przez pleśń, następnie fermentowane z drożdżami, a na koniec destylowane do alkoholu. Pozostałości z tej produkcji są obecnie postrzegane jako odpady przemysłowe, których utylizacja powoduje wydzielanie się dwutlenku węgla.

 

 

Badania Uniwersytetu Tokijskiego we współpracy z Centralnym Instytutem Badawczym Kirin, placówką badawczą japońskiego browaru Kirin Beer KK, pokazują obecnie, że pozostałości po produkcji alkoholu można zamiast tego wykorzystać do karmienia świń. Jak wynika z publikacji w czasopiśmie Food Chemistry, naukowcy uważają, że składniki odżywcze zawarte w odpadach sfermentowanego jęczmienia mogą być w stanie zmniejszyć stres u zwierząt. Powoduje to lepszą jakość i smak mięsa.

 

Kolejne doświadczenia wykazały, że ​​pozostałości shochu w paszy dla zwierząt faktycznie poprawiają smak mięsa. Badani oceniali, że zarówno kotlety, jak i polędwiczki pochodzące od świń karmionych resztkami shochu były lepszej jakości niż mięso świń karmionych standardową dietą. 

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu