kps

kps

CenyRolnicze
24 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0417 EUR EUR - 4.3177 GBP GBP - 5.0220 DKK DKK - 0.5789
Archiwum


24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Mięso z pijanych świń? Ponoć lepiej smakuje

Redakcja
karmienie świń, odpady z produkcji alkoholu

Jakość wieprzowiny może się poprawić, jeśli świnie będą karmione resztkami z produkcji alkoholu. Tak wynika z badań Uniwersytetu Tokijskiego.

 

Shochu to typowy japoński destylat wytwarzany zwykle z ryżu, jęczmienia, słodkich ziemniaków lub trzciny cukrowej. Podczas przygotowywania japońskiego shochu produkty skrobiowe są najpierw rozkładane przez pleśń, następnie fermentowane z drożdżami, a na koniec destylowane do alkoholu. Pozostałości z tej produkcji są obecnie postrzegane jako odpady przemysłowe, których utylizacja powoduje wydzielanie się dwutlenku węgla.

 

 

Badania Uniwersytetu Tokijskiego we współpracy z Centralnym Instytutem Badawczym Kirin, placówką badawczą japońskiego browaru Kirin Beer KK, pokazują obecnie, że pozostałości po produkcji alkoholu można zamiast tego wykorzystać do karmienia świń. Jak wynika z publikacji w czasopiśmie Food Chemistry, naukowcy uważają, że składniki odżywcze zawarte w odpadach sfermentowanego jęczmienia mogą być w stanie zmniejszyć stres u zwierząt. Powoduje to lepszą jakość i smak mięsa.

 

Kolejne doświadczenia wykazały, że ​​pozostałości shochu w paszy dla zwierząt faktycznie poprawiają smak mięsa. Badani oceniali, że zarówno kotlety, jak i polędwiczki pochodzące od świń karmionych resztkami shochu były lepszej jakości niż mięso świń karmionych standardową dietą. 

 

 

Źródło: Agrarheute

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu