Po spadku eksportu wieprzowiny z USA w ostatnich latach, w 2023 roku uległa zmianie. Z wolumenem eksportu wynoszącym 2,91 mln ton (łącznie z produktami ubocznymi) Stany Zjednoczone są jednym z najważniejszych krajów eksportujących wieprzowinę, obok UE i Brazylii.
Według danych Amerykańskiego Stowarzyszenia Eksportu Mięsa USMEF w zeszłym roku z USA do innych krajów wysłano łącznie 2,91 mln ton wieprzowiny (łącznie z produktami ubocznymi). W porównaniu do roku 2022 był to znaczący wzrost, bo aż o 8%. Z wyeksportowanej ilości 2,32 mln ton stanowiła wieprzowina, a 589 000 ton to produkty uboczne. Amerykańscy eksporterzy byli w stanie zwiększyć swoje udziały w światowym handlu, podczas gdy wolumen eksportu z UE spadł. Główną przyczyną były stosunkowo niskie ceny amerykańskiej wieprzowiny. Niewiele brakowało jednak do osiągnięcia rekordowego wolumenu eksportu wynoszącego 2,99 mln ton (w tym produktów ubocznych) z 2020 r.
Najważniejszym klientem pozostaje Meksyk
Najważniejszym odbiorcą wieprzowiny z USA ze zdecydowaną przewagą pozostaje Meksyk. Od stycznia do grudnia 2023 r. do tego kraju trafiło około 1,10 mln ton amerykańskiej wieprzowiny, co oznacza wzrost o 14% w porównaniu z rokiem 2022. Do Chin dostarczono 497 tys. ton, czyli o 7% mniej niż w roku poprzednim, a wolumen do Japonii był również o około 4% niższy niż w roku poprzednim i wyniósł 342 000 ton. W niektórych przypadkach wielkość eksportu do innych krajów, takich jak Kanada, Korea Południowa, Australia i Filipiny, znacznie wzrosła.
Pierwsze dane dotyczące handlu zagranicznego za 2024 r. wskazują, że sytuacja eksportowa do USA będzie nadal dobra. W styczniu 2024 r. wyeksportowano o około 6% więcej wieprzowiny niż w styczniu 2023 r. Departament Rolnictwa USA (USDA) spodziewa się wzrostu eksportu wieprzowiny w całym roku 2023 o 1,5% w porównaniu do 2023 r.
Źródło: ISN