zm skiba

kps

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Trudne pytania o trzodę chlewną. Import pomaga dobić rodzimą produkcję wieprzowiny

Redakcja
import wieprzowiny, Hiszpania, ceny tuczników

- Do mojego biura poselskiego docierają informacje o trudnej sytuacji na rynku trzody chlewnej. Rolnicy zgłaszają, że w chwili obecnej nie mają możliwości sprzedaży tuczników w opłacalnych cenach – pisze w interpelacji poselskiej Jarosław Sachajko.  

 

- Producenci wskazują, że winnymi zaistniałej sytuacji są skupy, ubojnie oraz przedsiębiorstwa przetwórcze, które importują z zagranicy (z Niemiec, Belgii, Danii, Hiszpanii) półtusze wieprzowe oraz nieprzetworzone mięso wieprzowe, po niższych cenach. Wobec powyższego polscy producenci trzody chlewnej znaleźli się w bardzo trudnej sytuacji, zmuszeni są zmniejszać produkcję, a nawet likwidować hodowle. Jak informuje Izba Rolnicza w Opolu, gospodarstwa prowadzące produkcję zwierzęcą borykają się obecnie z wieloma problemami. W efekcie coraz więcej rolników ogranicza lub całkowicie rezygnuje z produkcji zwierzęcej – alarmuje członek koła poselskiego Kukiz’15 w interpelacji wysłanej 26 grudnia ub.r. do szefa resortu rolnictwa.

 

W związku z powyższym Sachajko poprosił ministra rolnictwa o odpowiedź na następujące pytania:

  1. Proszę o przedstawienie informacji, z jakich krajów oraz w jakich ilościach importowane było do Polski mięso wieprzowe w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023.
  2. Czy zakłady skupu, ubojnie oraz zakłady przetwórcze dokonują badań pod względem jakości, zawartości toksyn oraz obecności chorób w importowanych półtuszach wieprzowych i nieprzetworzonym mięsie wieprzowym? Ile było takich badań i na jakie substancje w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023? Ile było transportów do zakładów skupowych, ubojni oraz zakładów przetwórczych w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023?
  3. Czy kontroli podlegają wszystkie transporty importowanych półtusz wieprzowych oraz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego? Ile takich transportów zostało skontrolowanych i przebadanych przez odpowiednie służby w roku 2022? Czy któryś z transportów został zakwestionowany ze względu na jakość, zawartość toksyn lub obecność chorób w latach 2022, 2023?
  4. Jaka była liczba stad trzody chlewnej w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023?
  5. Proszę o przedstawienie informacji, z jakich krajów i w jakich ilościach był import prosiąt do Polski w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023.
  6. Jaka była produkcja trzody chlewnej w Polsce w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023?
  7. Jaki był import mięsa wieprzowego do Polski w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023?
  8. Jaki był eksport mięsa wieprzowego oraz przetworów z mięsa wieprzowego w latach 2006, 2007, 2014, 2015, 2022, 2023?
  9. Jakie działania zamierza podjąć Pan Minister w celu zwiększenia krajowej produkcji trzody chlewnej?

 

Poseł aktualnie oczekuje na odpowiedź ministra rolnictwa. 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu