Przy całkowitych kosztach wynoszących 2,10 euro za kilogram masy ubojowej tuczu trzody chlewnej, Niemcy wypadają co najwyżej przeciętnie w porównaniu z UE. Zdecydowanie taniej produkują Duńczycy.
Pokazuje to nowa ocena grupy ekspertów Interpig na rok 2022. Duńczycy po raz kolejny mają najniższe koszty produkcji w Europie wynoszące 1,79 euro za kg (wbc), podczas gdy włoscy hodowcy trzody chlewnej produkują w tym porównaniu najdroższe mięso po 2,80 euro za kilogram masy ubojowej. Należy jednak zaznaczyć, że Włosi produkują produkty mięsne szczególnie wysokiej jakości, które między innymi wymagają dużej masy ubojowej. Tucz trzody chlewnej jest również powyżej średniej i wynosi 2,44 i 2,51 euro za kilogram masy ubojowej w Szwecji i Wielkiej Brytanii.
Zdecydowanie najtańsze koszty produkcji w przypadku tuczu świń mają Brazylijczycy – 1,39 euro za kilogram masy ubojowej. Jednak te szczególnie niskie koszty produkcji dotyczą tylko stanu Mato Grosso w głębi Brazylii. W USA świnie można tuczyć wyjątkowo tanio. W przypadku amerykańskich rolników ocena Interpig wskazuje, że koszty wynoszą 1,71 euro za kilogram. Wszystkie wyceny przeprowadzono w oparciu o aktualne koszty.
W zestawieniu nie ujęto danych z Polski.