kojs

kps

CenyRolnicze
13 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8659 EUR EUR - 4.2883 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5746
Archiwum


13.09.2024 13:33 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,90 zł/kg, średnia: 8,38 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

12.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 222,75 (-0,11%), kukurydza LIS24: 203,75 (+0,49%), rzepak LIS24: 466,25 (+0,11%)

12.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 400 kg, zachodniopomorskie, gryficki, 72-300, tel.: 733 130 156

13.09.2024 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 57%, kujawsko-pomorskie, inowrocławski, 88-160, tel.: 517 079 795

11.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

10.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-530, tel.: 784 074 029

08.09.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, ostrowski, 63-460, tel.: 665 554 355

08.09.2024 SPRZEDAM 2 TUCZNIKI, 120 kg, 57%, lubelskie, łukowski, 21-421, tel.: 500 572 392

08.09.2024 SPRZEDAM 25 T OWSA KONS., trans. firmowy, podlaskie, Suwałki, 16-400, tel.: 668 003 477

08.09.2024 SPRZEDAM 1000 T PSZENICY KONS., trans. rolnika, pomorskie, tczewski, 83-140, tel.: 609 002 159

08.09.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-405, tel.: 692 387 052

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Holandia: Sektor trzody chlewnej zmniejsza emisję gazów cieplarnianych o 46 procent w ciągu 30 lat

Redakcja
trzoda chlewna, metan, emisje

W ciągu ostatnich 30 lat holenderskiej hodowli trzody chlewnej udało się zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 46 procent na kilogram żywej wagi. Wynika to głównie z odmiennej produkcji pasz i niższej emisji metanu ze składowania obornika. Prosięta mają nawet o 56 procent niższą emisję. 

 

Jaka jest konkretna sytuacja w zakresie emisji gazów cieplarnianych w hodowli trzody chlewnej? Czy rosną, pozostają na tym samym poziomie czy maleją? I jak dużo? Aby odpowiedzieć na te pytania, firma Wageningen Livestock Research (WLR) przeprowadziła analizę cyklu życia (LCA) we współpracy z firmą Blonk. W tym LCA obliczono emisję gazów cieplarnianych w latach 1990–2020 w łańcuchu hodowli trzody chlewnej, od hodowli macior do hodowli trzody chlewnej. WLR i Blonk przeprowadzili te badania w kontekście projektu Vital Pig Farming, finansowanego przez Top Sector Agri & Food i Vital Pig Farming Coalition.

 

Na potrzeby tej analizy WLR i Blonk zebrali liczne dane z różnych lat. Dane dotyczące paszy dotyczyły na przykład składu, pochodzenia, zawartości i uprawy. Dane dotyczące charakterystyki produkcji obejmowały wykorzystanie paszy, masę ciała i energochłonność w gospodarstwie. Następnie w analizie uwzględniono emisję gazów cieplarnianych (ślad węglowy) wyrażoną w ekwiwalentach CO2 na kilogram żywej wagi (eq CO2 / kg LW).

 

Produkcja pasz daje największe możliwości redukcji

 

Z analizy wynika, że ​​główny udział w całkowitej emisji we wszystkich latach pochodził z produkcji pasz (tj. uprawy, przetwarzania, transportu, zmiany użytkowania gruntów) oraz emisji metanu ze składowania obornika zarówno dla prosiąt, jak i tuczników. Na przykład badanie danych pokazuje, że prosięta mają o 56 procent niższą emisję CO2 eq/kg LW w 2020 r. w porównaniu z 1990 r. Tuczniki, w tym prosięta do odchowu, osiągnęły o 46 procent niższą emisję CO2-eq/kg LW w porównaniu do okresu sprzed 30 lat. Redukcję tę osiągnięto głównie poprzez lepsze wykorzystanie paszy i mniejsze wydalanie materii organicznej. Przełożyło się to na niższą emisję z produkcji paszy oraz emisję metanu z obór. Ponadto emisje na kilogram paszy również spadły w 2020 r. w porównaniu z 1990 r. Wynika to m.in. z wyższych plonów z hektara, zróżnicowanego składu pasz oraz większego wykorzystania produktów ubocznych i pozostałości z sektora spożywczego.

 

W ramach analizy dostępnych danych przeprowadzono różne analizy wrażliwości. Ma to na celu analizę niepewności niektórych danych wejściowych. Analizy te wykazały, że zmniejszona emisja CO2 eq/kg LW  z tuczników w 2020 r. w porównaniu z 1990 r. wahała się od 33% do 52%. Prosięta mają o 56 procent niższą emisję CO2 eq/kg LW w 2020 r. w porównaniu z 1990 r. Spadek ten wynika z faktu, że lochy mogą odchować więcej prosiąt, lepiej wykorzystać paszę i zmniejszy,c wydalanie OS.

 

Badania LCA pokazują, że największą redukcję w przypadku prosiąt i tuczników można osiągnąć w zakresie produkcji paszy, konwersji paszy i emisji metanu ze składowania obornika. W następnym kroku zostaną obliczone różne strategie redukcji, aby uzyskać wgląd w to, w jaki sposób można osiągnąć dalszą redukcję gazów cieplarnianych w hodowli trzody chlewnej.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu