Według wyników badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Wageningen w Holandii, emisje CO2 pochodzące z hodowli trzody chlewnej zostały zredukowane o 43% w ciągu ostatnich 22 lat. Ulepszenia wynikały między innymi ze zwiększonej konwersji paszy, zmniejszonej produkcji obornika i zoptymalizowanego jego przechowywania.
Od 1990 roku holenderscy hodowcy trzody chlewnej byli w stanie zredukować emisję gazów cieplarnianych ze swoich zwierząt o 43% na kilogram żywej wagi. Tak przynajmniej wynika z badania przeprowadzonego przez Uniwersytet w Wageningen i firmę konsultingową Blonk Sustainability na zlecenie organizacji branżowej Coalition Vitale Varkenshouderij.
Holenderscy eksperci uzasadniają pozytywny rozwój ochrony klimatu w branży lepszą konwersją paszy i mniejszym wydalaniem substancji organicznych przez świnie. Ponadto emisje na kilogram paszy również spadły z powodu wyższych plonów z hektara i wykorzystania alternatywnych surowców. Na przykład produkty uboczne z sektora spożywczego są coraz częściej wykorzystywane jako składniki pasz.
Innym ważnym czynnikiem ograniczania emisji gazów cieplarnianych w chowie prosiąt i tuczników jest magazynowanie obornika. Eksperci chcą teraz opracować różne strategie dalszej redukcji emisji CO2 w hodowli trzody chlewnej.
Źródło: ISN