kps

kojs

CenyRolnicze
21 lutego 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9966 EUR EUR - 4.3163 GBP GBP - 5.0406 DKK DKK - 0.5790
Archiwum


21.02.2024 14:39 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,40-8,50 zł/kg, średnia: 7,75 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

20.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 204,50 (+2,12%), kukurydza MAR24: 174,50 (+2,05%), rzepak MAJ24: 426,25 (-0,12%)

19.02.2024 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, łódzkie, tomaszowski, 97-226, tel.: 726 798 458

19.02.2024 SPRZEDAM 36 JAŁÓWEK, mięsny, 600 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

18.02.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 650 kg, pomorskie, sztumski, 82-410, tel.: 664 753 011

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Pogłowie świń spada, ale ceny żywca wieprzowego też idą w dół. Co jest grane?

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Rynek odnotowuje kolejne spadki cen żywca wieprzowego, pomimo znaczącego spadku pogłowia w całej Europie, poza Hiszpanią. To oznacza, że wieprzowiny jest mniej a ceny jednak idą w dół. Co może być przyczyną takiej sytuacji i jakie są scenariusze rozwoju tego rynku w przyszłości? – zastanawiają się analitycy Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

 

Brak eksportu i niechęć do mięsa

 

Zdaniem WIR ciągle odczuwamy konsekwencje drastycznego spadku eksportu mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej do Chin. To w najlepszym okresie było aż 30% unijnej produkcji wieprzowiny. Nie jest łatwo w tak szybki czasie wygasić produkcję i upłynnić na innych rynkach nadmiar podaży trzody chlewnej. Drugi czynnik to niewielki ale jednak spadek konsumpcji mięsa wieprzowego, szczególnie na rynku niemieckim. Wegetarianizm lub częściowe ograniczanie konsumpcji mięsa to już nie jest nisza rynkowa, ale stabilny trend, widoczny szczególnie w państwach wysoko rozwiniętych. Pytanie, które zjawisko będzie szybsze i głębsze – spadek produkcji czy spadek popyty na mięso wieprzowe? Ta krucha równowaga ma duży wpływ na ceny. W rolnictwie jest tak, że nawet niewielkie wahnięcia w podaży czy popycie powodują dużą huśtawkę cenową.

 

 

- Naszym zdaniem, obserwując zachowania, szczególnie młodych konsumentów w dużych miastach, spadek konsumpcji wieprzowiny w perspektywie średniookresowej będzie znaczący. Mięso ma w młodym pokoleniu dużo wrogów. Jego produkcja, zdaniem wielu organizacji pozarządowych i konsumentów powoduje zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska, cierpienie zwierząt. Brak eksportu połączony ze spadkiem popytu będą powodowały presję cenową w dół. Czynnikiem wpływającym na spadek cen skupu są trudności ekonomiczne zakładów ubojowych i przetwórczych. Znajdują się one pod presją cenową sieci detalicznych oraz rosnących kosztów operacyjnych, szczególnie gazu i energii elektrycznej. W takich warunkach zakłady wolą ograniczać skup oraz obniżać ceny żywca – wyjaśnia Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

Nie jest źle, ale może być gorzej

 

Według wielkopolskiego samorządu rolniczego, szczególnie jest to widoczne na rynku polskim, gdzie wieprzowina i jej ceny są wyznacznikiem walki konkurencyjnej pomiędzy dyskontami. Ubojnie wykorzystują również sytuację spadku cen zbóż oraz uruchamianych cyklicznie dopłat do produkcji trzody chlewnej w cyklu zamkniętym. Na chwilę obecną sytuacja ekonomiczna producentów trzody chlewnej nie jest jednak najgorsza. Spadek cen zbóż i jednak wzrost cen skupu w porównaniu do najgorszych okresów poprzedniego roku znacząco ją poprawił. Rolnicy nauczyli się produkować w obecnych warunkach ekonomicznych, głównie poprzez obniżanie kosztów żywienia. Kupują mniej pasz gotowych a bardziej opierają żywienie na paszach własnych w oparciu o tanie zboże. Jest też trochę wniosków na ekoschematy „Dobrostan loch” i „Dobrostan tuczników”. 

 

- Co by się nie stało z ceną w przyszłości to polski sektor trzodowy potrzebuje zmian strukturalnych. Powinniśmy odbudować pogłowie loch i uniezależnić się od importu warchlaka. Do tego potrzebne są zmiany w prawie budowalnym. Fermy powinny mieć dalej charakter gospodarstw rodzinnych z własną bazą paszową i podwyższonymi warunkami dobrostanu, tak aby dodatkowo skorzystać z pieniędzy unijnych oraz premii, którą konsument w przyszłości będzie chciał zapłacić. Jeśli tak się nie stanie, to grozi nam ogromna koncentracja produkcji wieprzowiny w oparciu o kapitał globalny – czytamy w analizie Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

 

Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu