kps

kojs

CenyRolnicze
20 lutego 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9994 EUR EUR - 4.3186 GBP GBP - 5.0407 DKK DKK - 0.5793
Archiwum


20.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 204,50 (+2,12%), kukurydza MAR24: 174,50 (+2,05%), rzepak MAJ24: 426,25 (-0,12%)

19.02.2024 13:56 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,40-8,50 zł/kg, średnia: 7,89 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

19.02.2024 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, łódzkie, tomaszowski, 97-226, tel.: 726 798 458

19.02.2024 SPRZEDAM 36 JAŁÓWEK, mięsny, 600 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

18.02.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 650 kg, pomorskie, sztumski, 82-410, tel.: 664 753 011

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Ceny tuczników wysokie, ale opłacalność produkcji znikoma. Dlaczego?

Redakcja
ceny tuczników, opłacalność produkcji

- Pojawiła się niewielka opłacalność w produkcji tuczników w cyklu otwartym, pod warunkiem zakupu zbóż z zewnątrz – informuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

- Zauważamy, że po okresie kruchej stabilizacji, która miała miejsce w ostatnich tygodniach na tym rynku, po kilku latach zapaści wywołanej pandemią Covid-19, wirusem ASF, redukcją eksportu do Chin, czy inflacją i rosnącymi kosztami produkcji, ostatni tydzień zakończył się dużymi spadkami ceny, a zapowiadane są niestety kolejne spadki. Obserwowane są spadki na poziomie 0,40-0,60 zł/kg w porównaniu do notowań ubiegłotygodniowych. Skutkiem tych czynników jest jednak spadek stad trzody chlewnej oraz spadek produkcji praktycznie w całej Europie. Niemniej jednak staliśmy się krajem w 90% zależnym od importu warchlaków z zagranicy. To wystawia naszą produkcję na bardzo duże ryzyko wahań cenowych i dostępności warchlaków. Rośnie ujemny bilans w handlu zagranicznym mięsem wieprzowym i nasza krajowa produkcja pokrywa około 80% obecnego popytu – czytamy w komentarzu Wielkopolskiej Izby Rolniczej do aktualnej sytuacji na rynku trzody chlewnej.

 

Według naszych aktualnych kalkulacji, pojawiła się niewielka opłacalność w produkcji tuczników w cyklu otwartym, pod warunkiem zakupu zbóż z zewnątrz. Wynika to, w sposób oczywisty z wysokich kosztów produkcji zbóż, a niskiej obecnie ich cenie rynkowej. 

 

Poniżej lipcowa kalkulacja produkcji żywca wieprzowego (w przeliczeniu na 1 sztukę) autorstwa analityków Wielkopolskiej Izby Rolniczej:

 

Wyszczególnienie Jednostka Ilość Cena Wartość
A) Koszty bezpośrednie        
1. Zakup prosięcia szt. 1 406,25 418,44
Ubytki naturalne % 3    
2. Pasza        
Jęczmień z zakupu dt 2,5 70,90 177,25
Jęczmień z produkcji własnej dt 2,5 114,19 285,48
Pszenica z zakupu dt 0,15 82,32 12,35
Pszenica z produkcji własnej dt 0,15 113,42 17,01
Konc.T Starter dt 0,03 368,44 11,05
Konc.T Grower dt 0,06 362,66 21,76
Konc.T Finiszer dt 0,18 341,70 61,51
Razem pasza z zakupu I   2,92   283,92
Razem pasza (zboża własne) II   2,92   396,82
3. Słoma dt 2 10,64 21,27
4. Woda m3 0,64 7,26 4,65
5. Obsługa weterynaryjna     16,00
6. Praca ciągnika h/szt. 0,6 114,04 68,42
7. Koszt pracy ludzkiej h/szt. 4 23,50 94,00
Razem koszty bezpośrednie I     906,69
Razem koszty bezpośrednie II     1019,59
B) Koszty ogólnogospodarcze        
Roczna obsada zwierząt szt. 400    
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji     23,11
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia     103,31
Amortyzacja ciągnika
(w koszcie pracy ciągnika)
    22,50
Razem koszty ogólnogospodarcze     126,43
KOSZTY RAZEM I     1033,12
KOSZTY RAZEM II     1146,02
Wartość produkcji        
Produkt główny (netto) kg 110 9,02 992,20
Ryczałtowy zwrot VAT % 7 0,63 69,45
Cena brutto zł/kg     9,65
Jednostkowy koszt prod. I zł/kg     9,39
Jednostkowy koszt prod. II zł/kg     10,42
Suma przychodów     1061,65
Wynik ekonomiczny I     28,53
Wynik ekonomiczny II     -84,36
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa I %     122,68
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa II %     32,94

 

Źródło: WIR

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu