W I kwartale 2023 r. hiszpańskie tuczarnie coraz częściej korzystały z prosiąt z zagranicy. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku sprowadzono około 50% więcej prosiąt, ponieważ hiszpańska populacja loch od dłuższego czasu boryka się z problemami zdrowotnymi. Podaż żywca wieprzowego jest niewielka, pomimo zwiększonego eksportu, a produkcja wieprzowiny znacznie spada od początku roku.
W hiszpańskim stadzie loch od dłuższego czasu występują poważne problemy zdrowotne związane z zespołem rozrodczo-oddechowym świń (PRRS) szczepu wirusa Rosalia. Doprowadziło to do zwiększonych strat prosiąt i spadku wydajności loch. Następnie brakowało prosiąt do tuczu. Dlatego tuczarnie hiszpańskie coraz częściej sięgają po prosięta zagraniczne. Według statystyk handlowych, opublikowanych przez organizację patronacką duńskiego przemysłu rolno-spożywczego (L&F), import w pierwszym kwartale 2023 r. wzrósł o prawie 300 000 prosiąt, czyli ok. 50%, do 873 300 zwierząt w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Szczególnie z dwóch krajów sprowadzono znacznie więcej prosiąt. Zakupy od głównego dostawcy, Holandii, wzrosły o 45,5% do 621 100 zwierząt w porównaniu z pierwszym kwartałem 2022 r. Belgia wskoczyła na drugie miejsce wśród najważniejszych dostawców, ponieważ hiszpański import prosiąt stamtąd wzrósł sześciokrotnie do 134,6 tys. sztuk. To pogłębia obecnie niedobór świń rzeźnych w Belgii. Inni czołowi dostawcy prosiąt do Hiszpanii, to Duńczycy z 48 400 szt. i Portugalia z około 43 000 sztuk, ale w przypadku tych krajów nie zwiększono zakupów. Zgłoszono import 19 000 prosiąt z Niemiec - to o 5700 mniej niż w pierwszym kwartale 2022 roku.
Jednak zwiększony zakup prosiąt z zagranicy nie mógł zapobiec brakowi tuczników w Hiszpanii. W pierwszym kwartale 2023 r. zahaczono tam 14,1 mln świń, o około 1,4 mln, czyli o 9,0% mniej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Ten silny spadek niekoniecznie był oczekiwany ze względu na rozwój populacji loch. Według spisu przeprowadzonego w czerwcu 2022 r. liczba ta wzrosła o 0,4% do 2,67 mln zwierząt w porównaniu z rokiem poprzednim, a w badaniu przeprowadzonym w listopadzie spadła jedynie o 1,0% do 2,66 mln zwierząt w porównaniu z rokiem poprzednim. Pokazuje to, że oprócz trudności ekonomicznych, z jakimi borykają się producenci, ze względu na wysokie koszty produkcji, w 2022 roku problemy zdrowotne będą miały znaczący wpływ na produkcję wieprzowiny w Hiszpanii.
Źródło: ISN