Na początku 2023 r. przechowywano znacznie mniej wieprzowiny w niemieckich chłodniach niżeli było to w ubiegłym roku. Według Stowarzyszenia Niemieckich Chłodni i Chłodni Logistycznych (VDKL) zapasy spadły średnio o ponad połowę w ciągu pierwszych czterech miesięcy w porównaniu z rokiem poprzednim.
Od maja ubiegłego roku nastąpił gwałtowny spadek magazynowanych ilości wieprzowiny. Wśród grup produktów wieprzowina zajmuje obecnie czwarte miejsce z prawie 10% wszystkich przechowywanych towarów zamiast pierwszego miejsca, jak miało to miejsce w kwietniu 2022 r.
Ograniczona podaż w handlu wieprzowiną ma coraz większy wpływ na poziom zapasów. W porównaniu z rokiem poprzednim branża wieprzowiny nadal się ożywia. Ze względu na znacznie mniejsze ilości, które są dostępne do obrotu, poziom cen jest znacznie wyższy. To sprawia, że przechowywanie jest mniej opłacalne. Ponadto wzrosły wydatki na energię i koszty strat magazynowania.
Źródło: SUS Online