kojs

kps

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Nowy tydzień, stare ceny. Zakłady walczą o tuczniki

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Wbrew wieloletnim przyzwyczajeniom, kiedy to w okresie tuż przed świętami i tuż po cena za świnie spadała, w tym roku, ze względu na braki w tucznikach, cenniki nie zmieniły się, a zakłady prześcigają się w nakłanianiu rolników do sprzedaży zwierząt właśnie im. Nawet największe zakłady mięsne gotowe są przyjechać do rolnika po nawet 20 sztuk w cenie powyżej 11 zł za kg w klasie E, byleby zdobyć towar – komentuje aktualną sytuację na rynku trzody chlewnej Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

 

Sytuacja ta pokazuje, jak bardzo brakuje świń, jak ostatnie 2 lata wpłynęły na pogłowie trzody nie tylko w Polsce, ale i w Europie, bo problem z dostępnością tych zwierząt występuje nie tylko u nas. Na małą giełdę niemiecką wróciły podwyżki, nieznacznie bo zaledwie o 1 cent, ale poziom 2,41 Euro za kg w klasie E (11,28 zł/kg) utrwala przekonanie o stabilizacji ceny na wysokim poziomie. W związku z tym na ostatniej sesji dużej giełdy cena utrzymała się i wynosi 2,33 Euro za kg w klasie E (10,87 zł). Tak więc rozpiętość cenowa u naszych zachodnich sąsiadów wynosi ponad 40 groszy! Obecne próby zapełnienia magazynów przez zakłady oraz zbliżający się sezon grillowy, połączony z niskim pogłowiem, szczególnie macior, zapewnia nam w najbliższym czasie stabilność ceny w okolicach obecnych poziomów. Dodajmy do tego fakt, że obecnie można od rolnika kupić zboża w cenach od 750 zł netto za żyto do 1040 zł netto za pszenicę (ceny z lokalnego skupu zbóż w mojej okolicy). Jest to dobra wiadomość szczególnie dla cyklów zamkniętych, które ponoszą obecnie zdecydowanie mniejsze koszty pozyskania warchlaka, aniżeli cykle otwarte, gdzie trudności z pozyskaniem zwierząt podbija ich wartość z każdym kolejnym tygodniem.

 

Również w innych krajach Europy obserwujemy podwyżki lub stabilizacje cenowe. Niewątpliwie liderem wśród liczących się graczy jest Hiszpania, która oferuje 2,025 Euro za kg…ale żywca, czyli 9,47 zł! (dla porównania, w Polsce przeliczając stawkę 11,20 w E, możemy uzyskać niecałe 9 zł za kg żywca). Pamiętać trzeba jednak, że dzięki ujarzmieniu wirusa ASF w swoim kraju, państwo z półwyspu Iberyjskiego może handlować z Dalekim Wschodem, co pozwala mu na wyższe stawki dla dostawców i …niższe ceny dla handlu w Europie. Za oceanem natomiast, w USA, cena za żywiec kształtuje się na poziomie około 6,84 zł za kg, jednakże pamiętać trzeba o tym, że tamtejsza produkcja nie jest tak obwarowana przepisami jak w Europie, a do tego wiele składowych do produkcji pasz nie muszą importować, przez co ich koszty są niższe niż u nas. Czekamy jeszcze na dane pochodzące z Chin, aby móc określić trend, jaki obecnie kształtuje się u największego producenta oraz konsumenta wieprzowiny na świecie.

 

Autor: Bartosz Czarniak (Polsus)

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu