Świnie gotowe do uboju stały się rzadkością także w Wielkiej Brytanii. W lutym produkcja wieprzowiny spadła tam o ponad 20% rok do roku. Analitycy spodziewają się niedoborów w podaży trzody chlewnej i dalszego wzrostu importu wieprzowiny w 2023 r.
Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) w lutym u producentów mięsa dokonano uboju tylko 762 000 świń rzeźnych. To o 17% mniej niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku i najniższy miesięczny wolumen od maja 2014 r. Produkcja wieprzowiny spadła nawet o 21% rok do roku do 70 200 t, ponieważ zwierzęta trafiały do rzeźni w znacznie niższej wadze .
Taki stan rzeczy nie jest jednak zaskoczeniem, ponieważ w 2022 roku hodowcy trzody chlewnej w Wielkiej Brytanii znacznie zredukowali pogłowie zwierząt ze względu na wysokie koszty produkcji, które doprowadziły do zauważalnych strat ekonomicznych. W czerwcu 2022 r. liczba loch wyniosła 343 tys. sztuk i była o 13,6% niższa niż w roku poprzednim. Nowsze wyniki spisu żywego inwentarza z grudnia 2022 r. nie są jeszcze dostępne. Jednak analitycy AHDB szacują, że stado loch nie powiększyło się od lata i było o około 10% mniejsze w grudniu 2021 r.
Zdaniem ekspertów AHDB, ze względu na rozwój stada nieuniknione jest, że w 2023 r. wystąpią wąskie gardła w dostawach trzody chlewnej . Należy spodziewać się znacznie mniejszej podaży tuczników, zwłaszcza w pierwszej połowie roku. W całym roku eksperci założyli niedawno, że produkcja wieprzowiny spadnie o 15% w porównaniu z 2022 r. do około 885 000 ton. Znaczący spadek produkcji doprowadzi do dalszego wzrostu importu wieprzowiny do Wielkiej Brytanii w 2023 roku. Analitycy AHDB prognozują wzrost o około 10% w stosunku do 2022 r., po tym jak import wzrósł już o 11% w poprzednim roku. Iskrą nadziei może być to, że w ciągu tego roku liczba loch powinna ponownie wzrosnąć przy spadających kosztach produkcji i dobrych cenach dl producentów. Jednak oczekiwany wzrost o 12 000 zwierząt lub 3,5% do 355 000 macior jest co najwyżej umiarkowany.
Źródło: ISN