Duński eksport wieprzowiny spadł w 2022 roku o 7 % w porównaniu z rokiem poprzednim. W przeciwieństwie do spadającego eksportu do krajów trzecich, sprzedaż wieprzowiny na europejskim rynku krajowym wzrosła w 2022 r. o 6,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Najważniejszym odbiorcą pozostały Niemcy – wolumen eksportu do Niemiec wzrósł o 8,6%.
Pomimo znacznych strat w sprzedaży, Chiny pozostały w ubiegłym roku najważniejszym klientem wieprzowiny w Danii. Według danych organizacji patronackiej duńskiego przemysłu rolno-spożywczego (L&F) eksport do Państwa Środka spadł o 152 210 ton, czyli o 29,2% w porównaniu z 2021 r. do 368 390 ton. Przychody z eksportu spadły o 22,4% do 857 mln EUR.
Dostawy wieprzowiny do innych krajów trzecich, takich jak Japonia czy Filipiny, wzrosły, ale Korea Południowa i Ukraina kupowały mniej. Eksport do Wielkiej Brytanii wyniósł 152 560 ton i był na poziomie z poprzedniego roku. W sumie sprzedaż duńskiej wieprzowiny poza granicami UE spadła o 14,5% do 865 900 ton.
Wzrost sprzedaży na rynku wewnętrznym UE
Duńscy eksporterzy musieli więc znaleźć nowych odbiorców na swoje towary i przynajmniej część z nich znaleźli w Unii Europejskiej. Sprzedaż wieprzowiny na rynku krajowym wzrosła o 6,4% do 624 930 t w 2022 roku w porównaniu z rokiem poprzednim. Dodając do tego eksport żywca wieprzowego, który wzrósł o 11,0% do 445 710 t, łączny wolumen sprzedaży w UE na poziomie 1,07 mln t przewyższył ubiegłoroczny wynik o 8,3%.
Najważniejszym nabywcą pozostały Niemcy. Dostawy wieprzowiny wzrosły tutaj o 8,6% do 230 730 ton. Z kolei w przypadku eksportu żywca nastąpił spadek o 3,9% do 175 480 t ze względu na mniejszą liczbę prosiąt. Łącznie wyeksportowano do Niemiec 406 210 ton.
Na drugim miejscu uplasowała się Polska w rankingu najważniejszych klientów w UE. W szczególności sprzedawano tam więcej żywych świń. Całkowity tonaż łącznie z mięsem wyniósł 344 080 t i było to o 19,1% więcej niż w 2021 r. Z drugiej strony w przypadku Włoch, które zajmują trzecie miejsce, odnotowano spadek o 2,8% do łącznie 135 410 ton, co wynikało głównie z mniejszej liczby dostaw częściowych. Szczególnie wysoką dynamikę wzrostu odnotowano w duńskim eksporcie do Hiszpanii, który wyniósł 29,3% do 20 680 ton. Oprócz większej ilości dostarczonych wędlin, głównym tego powodem był wzrost o 7,5% eksportu trzody chlewnej i prosiąt, który stanowił ponad połowę całkowitej sprzedaży na poziomie 11 440 ton. Sprzedaż wieprzowiny do Francji również gwałtownie wzrosła, a mianowicie o 41,2% do 18 740 ton.
Źródło: ISN