Na rynku skupu tuczników istnieje szereg czynników, które sprzyjają dalszym wzrostom cen. Eksperci rokują, że stawki za żywiec wieprzowy osiągną szczyt dopiero w okresie letnich miesięcy.
W okresie przedświątecznym europejski rynek wieprzowiny notuje wzrosty cenowe w wielu krajach UE. W stosunku do poprzedniego tygodnia w Hiszpanii cena tuczników wzrosła o 4 eurocenty, w Danii o 3 eurocenty, a we Francji o 1 eurocent. Wzrost notowań VEZG w dniu 22.03.2023 w Niemczech o 5 eurocentów do poziomu 2,33 EUR/kg z pewnością przełoży się na dalsze wzrosty cenowe w krajach unijnych.
- W zakładach przetwórczych poziom zapasów wieprzowiny jest na niskim poziomie. Podaż żywca wieprzowego pozostanie mała w nadchodzących miesiącach. Ponadto branża szykuje się na rozpoczęcie sezonu grillowego. Eksport do Azji powoli rośnie, a importerzy przyzwyczajają się do wysokich cen europejskiej wieprzowiny. Wielu uczestników rynku przewiduje, że szczyt cenowy przypadnie dopiero w okresie letnich miesięcy – pisze w swoim cotygodniowym komentarzu rynkowym Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh „Polpig”.
Na krajowym rynku żywiec wieprzowy sprzedaje się bez problemu. Za klasę E w ubiegłym tygodniu niektóre zakłady płaciły powyżej 11,00 zł/kg. Po ostatnich podwyżkach na małej niemieckiej giełdzie o 8 eurocentów niektórzy krajowi hodowcy liczą również na wzrosty cen VEZG w najbliższą środę. Oczekiwanie na kolejną podwyżkę w Niemczech obniża bieżącą podaż żywca. Optymistycznie nastraja również perspektywa długiego weekendu majowego, do którego rynek będzie musi się przygotować.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh „Polpig”)