- W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie się ustabilizował. W notowaniach ISN ostatnim tygodniu w Francja podniosła cenę skupu tuczników o 6 eurocentów, a w Hiszpania o 5 eurocentów. W krajach Europy Środkowej dominuje boczny trend cenowy, a sytuację rynkową kształtuje niska podaż stosunkowo drogiego żywca oraz brak wykorzystania pełnych mocy przetwórczych zakładów mięsnych – komentuje aktualną sytuację rynkową Andrzej Dargiewicz z KZP-PTCh „Polpig”.
Ceny skupu tuczników nie uległy zmianie w Belgii, Holandii, Danii i Austrii. Również w Niemczech cena VEZG została utrzymana na poziomie 2,28 €/kg (wbc).
W oczekiwaniu na nowe impulsy eksportowe z Azji, przetwórnie intensywnie negocjują możliwość sprzedaży swoich produktów po wyższych cenach do sieci handlowych. Dodatkowym czynnikiem charakteryzującym rynek jest stosunkowo niski poziom zapasów wieprzowiny w zakładach mięsnych, który wobec zbliżającego się sezonu grillowego może dać impuls do dalszych wzrostów cen skupu.
Na rynku krajowym podaż i popyt na wieprzowinę jest zrównoważony. Ze sprzedażą żywca wieprzowego nie ma problemów. W ubiegłym tygodniu za klasę E zakłady mięsne płaciły 10,40-10,50 zł/kg. Okres przedświąteczny może dodatkowo zwiększyć popyt i ceny skupu żywca.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh „Polpig”)