Jak pokazują wstępne dane Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI), od stycznia do grudnia 2022 r. wyeksportowano łącznie 2,36 mln ton wieprzowiny wraz z produktami ubocznymi. Oznacza to, że eksport niemieckiej wieprzowiny spadł o prawie 11,3% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Handel wieprzowiną z krajami trzecimi spadł znacznie bardziej niż handel europejski, odnotowując drastyczny spadek o 29%. Dostawy do krajów trzecich zmniejszyły się już prawie o połowę w latach 2020-2021. Jako główną przyczynę spadku eksportu AMI wymienia związane z ASF ograniczenia w handlu niemiecką wieprzowiną do krajów trzecich. Ponadto transakcje z niektórymi krajami azjatyckimi były mniej rentowne.
Włochy są głównym nabywcą
Według AMI 83,5% całkowitej ilości wieprzowiny będącej przedmiotem handlu trafiło do krajów UE. Włochy są największym nabywcą z 348 000 ton sprzedawanej wieprzowiny, nieco wyprzedzając Holandię (330 000 ton). Na trzecim miejscu plasuje się Polska z wynikiem 110 tys. ton*, przy czym we wszystkich trzech kierunkach eksportu obserwuje się znaczne spadki. Za nimi uplasowały się Austria, Belgia i Czechy z podobnymi obrotami, gdzie odnotowano niewielkie wzrosty.
W związku z gwałtownym spadkiem pogłowia trzody chlewnej w Niemczech analitycy spodziewają się dalszego spadku eksportu w 2023 r.
*Dane zawarte w publikacji Rynek Mięsa Wieprzowego nr 6/2023 (ZINTEGROWANY SYSTEM ROLNICZEJ INFORMACJI RYNKOWEJ) podają, że ilość importowanej wieprzowiny z Niemiec w 2022 roku jest wyższa i wynosi 163 750 ton.
Źródło: ISN