- Oczekujemy, że przeciętna cena skupu trzody chlewnej w 2023 wzrośnie w stosunku do 2022 o 2-11%, choć już w drugiej połowie roku może przynieść spadki w relacji rocznej o 4-15% – czytamy w Agro Nawigatorze (PKO BP).
Niewykluczony spadek cen pasz może złagodzić presję kosztową w produkcji żywca, jednak silne podwyżki cen nośników energii i duża niepewność na rynku powstrzymają ewentualne duże zmiany w podaży co najmniej do końca pierwszego kwartału 2023 r.
Spadek siły nabywczej konsumentów w warunkach wysokiej (choć prawdopodobnie spadającej) inflacji i oczekiwanego spowolnienia gospodarczego będzie oddziaływał negatywnie na konsumpcję wieprzowiny - wysokie ceny mogą nie być akceptowalne dla konsumentów. Zmaleć może popyt w HoReCa, z uwagi na możliwe ograniczenie wydatków na gastronomię.
Spada unijna produkcja wieprzowiny
Z danych Eurostatu wynika, że w trzecim kwartale 2022 r. spadki produkcji trzody chlewnej w UE pogłębiły się - uboje świń (waga poubojowa) były niższe o 7,1% r/r wobec spadku o 3,9% r/r w drugim kwartale 2022. Największe obniżki dotyczyły Niemiec, Polski, Danii oraz Hiszpanii, która przez dłuższy czas broniła się przed spadkami. Mniejsza podaż jest konsekwencją utrzymywania się przez dłuższy czas niskiej opłacalności produkcji, na którą przełożyły się zarówno podwyżki cen pasz, jak i niskie ceny sprzedaży (do pierwszego kwartału 2022 r.), będące rezultatem niskiego popytu na rynkach trzecich, głównie w Chinach.
FAO (Food Outlook, listopad’22) szacuje, że światowa produkcja wieprzowiny w 2022 wzrośnie o 1,8% r/r (+2,2 mln t), głównie za sprawą Chin, gdzie odnotuje się wzrost aż o 6,9% r/r (+3,7 mln t).
Mniejszy import chiński
Jednocześnie wg prognoz FAO, chiński import mięsa wieprzowego w 2022 zamknie się wolumenem 2,64 mln t, tj. niższym o 45% r/r. Ma to odzwierciedlenie w wynikach unijnego eksportu, niemniej znaczący efekt bazy, związany z wysokim eksportem do Chin w 2021, zaczyna powoli wygasać. Według Eurostatu, w 1-3q 2022 unijny eksport mięsa wieprzowego zmniejszył się o 24% r/r, jednak w 3q22 skala spadku zmalała do 6% r/r.
W wyniku wzrostów cen mięsa wieprzowego od 3q22 notuje się spadki polskiego importu wieprzowiny, co w kontekście niższej krajowej produkcji wskazuje na zmniejszanie się konsumpcji wieprzowiny w Polsce. Jednocześnie, mimo spadków, łącznie w okresie styczeń-październik 2022 r. ujemne saldo polskiego handlu zagranicznego mięsem wieprzowym (CN0203) zwiększyło się o 31% r/r kształtując się na rekordowo wysokim poziomie 317 tys. t.
Kontynuacja wzrostów cen
Ograniczenia w unijnej produkcji przekładają się na wzrosty cen na rynku żywca. Według GUS przeciętna cena skupu trzody chlewnej w listopadzie wyniosła 7,43 zł/kg i była wyższa o 74% w relacji rocznej. Wzrosty cen doprowadziły do poprawy opłacalności chowu świń – relacja cen skupu do cen mieszanki pełnoporcjowej wzrosła o 26% r/r do poziomu wyższego (+1,6%) od średniej wieloletniej.
Podwyżki cen żywca przekładają się naturalnie na wzrost kosztów w przetwórstwie mięsa czerwonego. Przychody branży w 3q22 nie nadążały już za wzrostami cen surowca. Odnotowany w 3q22 spadek wyniku finansowego branży PKD 10.11 aż o 52% r/r może wskazywać na narastający problem bariery popytowej.
Źródło: Agro Nawigator (PKO BP)