kojs

kojs

CenyRolnicze
18 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8358 EUR EUR - 4.2691 GBP GBP - 5.0657 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 218,50 (-0,34%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,25%), rzepak LIS24: 465,75 (+0,59%)

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 5000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.7 kg, małopolskie, wadowicki, 34-114, tel.: 608 693 768

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

Sytuacja na rynku tuczników jest niewesoła. Podwyżki dopiero przed świętami?

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Ciężko komentować sytuację kiedy od dłuższego czasu nie widzimy zmian, zarówno na dużej giełdzie niemieckiej, jak i w cennikach polskich. Owszem, słyszy się o pewnych zmianach w pojedynczych zakładach, które w wyniku większego zapotrzebowania potrafią podnieść cenę o 10 groszy na kilogramie, to jednak nie możemy tego wpisać jeszcze w szerszy trend - komentuje aktualną sytuację na rynku trzody chlewnej Bartosz Czarniak ze związku Polsus.

 

Sytuacja jest niewesoła, bo z jednej strony mamy wysokie koszty pasz i energii a z drugiej strony stawki, które przy produkcji prosiąt lub cyklu zamkniętego są za niskie, aby te koszty można by pokryć.

 

Dochodzimy więc do sytuacji, gdzie po raz kolejny coraz więcej gospodarstw rozważa zawieszenie lub zakończenie produkcji w chlewni. Na forach internetowych wyczytać możemy wiele spostrzeżeń (i nadziei) dotyczących podwyżek, które według wielu nadejdą przed Świętami Bożego Narodzenia. Czy tak będzie? Zależy to od największych graczy europejskich, do których już dłuższy czas nie należymy.

 

Mamy bardzo niebezpieczną sytuację, gdzie nasza własna produkcja jest niewystarczająca na pokrycie potrzeb krajowych i skazani jesteśmy na import. Jak tak dalej pójdzie, to pomimo długoletnich tradycji w hodowli i chowie świń, trzodę będziemy oglądać na wsi coraz rzadziej, a w polskich sklepach będziemy mieli mięso importowane z innych krajów. Czy tego chcemy? Myślę że nie, dlatego warto wspierać #PolskaWieprzowina poprzez zakupy mięsa w lokalnych zakładach, sklepach mięsnych, u rolników (RHD) lub wieprzowiny i jej przerobów oznaczonych w sklepach jako polskie (gdzie miejsce urodzenia i chowu będzie oznaczona Polska)

 

 

Autor: Bartosz Czarniak (Polsus)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu