zm skiba

skiba

CenyRolnicze
25 listopada 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5111 EUR EUR - 4.6884 GBP GBP - 5.4497 DKK DKK - 0.6305
Archiwum


27.11.2022 SPRZEDAM 500 T KUKURYDZY, transport rolnika, łódzkie, łowicki, 99-440, tel.: 723 632 353

26.11.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 700 kg, mazowieckie, garwoliński, 08-420, tel.: 517 474 601

25.11.2022 13:36 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,80 zł/kg, średnia: 8,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.11.2022 MATIF: pszenica GRU22: 326,75 (+1,71%), kukurydza MAR23: 304,00 (+0,33%), rzepak LUT23: 590,00 (+0,60%)

25.11.2022 SPRZEDAM 2 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-241, tel.:604 968 657

25.11.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, wielkopolskie, chodzieski, 64-840, tel.: 692 461 862

25.11.2022 KUPIĘ 150 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 30 kg, lubelskie, radzyński, 21-300, tel.: 517 280 130

24.11.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 135 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

24.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 501 404 821

24.11.2022 SPRZEDAM 40 KRÓW, 800 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

24.11.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.11.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

23.11.2022 KUPIĘ 7 BYCZKÓW, mięsny, 250 kg, wielkopolskie, poznański, 62-090, tel.: 601 895 029

22.11.2022 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

22.11.2022 SPRZEDAM 25 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

22.11.2022 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 700 kg, dolnośląskie, polkowicki, 59-100, tel.: 781 252 281

22.11.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 501 242 999

22.11.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 780 kg, lubelskie, chełmski, 22-114, tel.: 512 465 568

21.11.2022 SPRZEDAM 8 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, śląskie, pszczyński, 43-227, tel.: 504 368 683

21.11.2022 KUPIĘ 40 BYCZKÓW, hf, 55 kg, wielkopolskie, gostyński, 64-125, tel.: 697 809 368

21.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport rolnika, świętokrzyskie, ostrowiecki, 27-400, tel.: 512 154 969

21.11.2022 SPRZEDAM 50 T KUKURYDZY, transport rolnika, podkarpackie, tarnobrzeski, 39-432, tel.: 537 866 736

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

ASF szaleje, te dziki trzeba tępić, produkcja świń spada, więc lepiej chyba przerzucić się na robaki

Redakcja
hodowla świń, młody hodowca

Z pamiętnika młodego hodowcy: Jest 4 listopada 2022 roku. Już od rana przygotowuję się do spotkania w Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Muszę jednak przyznać, że jako hodowca trzody chlewnej czuję się z tym coraz gorzej. Prawie czuję na sobie spojrzenia ludzi na ulicy. O to ten truciciel środowiska, sprawca zawałów i na pewno znęca się nad zwierzętami. Przemykam więc ulicą z wysoko postawionym kołnierzem, tak aby nie łapać z nikim kontaktu wzrokowego. Dlaczego? Już spieszę z odpowiedzią.

 

W zeszłym tygodniu byłem w restauracji. Menu jakoś bardzo urosło. Zapytałem przemiłej Pani kelnerki, dlaczego zamiast jednej strony są już dwie i nazwy się powtarzają? Otrzymałem, krótką odpowiedź i równie krótkie spojrzenie pełne wyrzutu. Bo, proszę Pana przygotowujemy się już do takiej europejskiej inicjatywy, która w przyszłości będzie zobowiązywać nas do umieszczania w menu wegańskiego odpowiednika każdego produktu. Odpowiedziałem, że to jak zestaw obowiązkowy – kawa i dwie wuzetki, ale Pani kelnerka była za młoda i chyba nie oglądała tego filmu. Zjadłem, choć czułem się dziwnie, ponieważ zamówiłem burgera z prawdziwego mięsa.

 

Kolejny dzień przyniósł nowe zaskoczenie. W telewizji zobaczyłem kilka materiałów dotyczących tego, jak szybko w Polsce rozwija się produkcja robaków, takich do jedzenia. Myślałem na początku, że to program kulinarny, ale nie. To telewizja regionalna w Kielcach i Lublinie i jeszcze jedna naukowa. Oho pomyślałem, zmieniły się priorytety, idziemy w nowym kierunku. W sumie się nie dziwię. ASF szaleje, te dziki trzeba tępić, produkcja świń spada, więc lepiej chyba przerzucić się na robaki. Taki świerszcz w panierce może będzie bardziej chrupiący? Najważniejsze, że Polskie, pomyślałem. Tylko co ja zrobię z tą nową biogazownią, którą postawiłem? Może będę przy niej hodował robaki. Tu jednak znów zapaliła mi się czerwona lampka. Zaraz ktoś zapyta mnie czy robaki generują ślad węglowy.? Ledwo uporałem się z tym tematem przy moich świnkach. Dbam o moje zwierzęta więc szybko sprawdzam Internet czy są już gotowe jakieś wytyczne dotyczące hodowli robaków. Na stronie ministerstwa i Komisji Europejskiej cisza, więc mam czas, żeby się przygotować. Z ulgą poszedłem spać.

 

Rano „do kawy” włączyłem telewizję śniadaniową. Zapowiedzieli występ Pani Profesor, która miała mówić o zdrowej diecie. Zamiast o owocach i warzywach, Pani Profesor opowiada, że drób jest niezdrowy, bo ma białe paski na piersiach. Niby to nie moja branża, ale przecież mięso to mięso. Na tym samym kanale za chwilę leciały wiadomości i ktoś przekonywał, że drób to podstawa naszego eksportu, a polska wieś jest bardzo ważna. Zaczynam się trochę w tym wszystkim gubić….

 

Może napiszę jakiś apel o tym, że mam fotowoltaikę, bo o biogazowni już wiecie, hoduję zwierzęta zgodnie z przepisami, nie używam antybiotyków, a zawartość tłuszczu w mojej wieprzowinie spadła, ma witaminy i mikroelementy i że nie jem jej codziennie i chętnie zjem sałatę, pomidora i cukinię, ale darowałem sobie. Jeszcze wyjdzie na to, że namawiam kogoś do mojego stylu życia i znów będę się z tym źle czuł.

 

Pomyślałem więc jadę do Warszawy i zapytam co tak naprawdę się dzieje? Stoję pod budynkiem i zerkam, czy jest jeszcze tabliczka UPEMI. Oddycham z ulgą. Jeszcze są. Planowałem, że zapytam co z tym Zielony Ładem, ale chyba zamiast tego, spróbuję się do wiedzieć czy może lepiej sprzedać ziemię i pojechać do Kambodży uczyć się hodować robaki…

 

 

 

Źródło: UPEMI 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu