W pierwszym półroczu tego roku z Hiszpanii wyeksportowano o 23 proc. mniej mięsa niż w pierwszej połowie 2021 roku. W pierwszych dwóch kwartałach tego roku Hiszpania wyeksportowała łącznie 933 526 ton mięsa, z czego 832 799 ton stanowiła wieprzowina.
Z udziałem 89,2 proc. najważniejszym eksportowanym gatunkiem mięsa jest wieprzowina, następnie drób z 3,8% i wołowina z 1,74 proc. Łącznie 832 799 ton wieprzowiny wyeksportowanych między 1 stycznia a 30 czerwca było wynikiem lepszym o 24 procent niż wywóz wieprzowiny w tym samym okresie 2021 roku.
Hiszpania boryka się głównie z gwałtownym spadkiem eksportu (ponad 60 proc.) do swojego głównego nabywcy – Chin. Sprzedaż wieprzowiny w tym kierunku spadła z 840 444 ton do 324 305 ton. Natomiast w pierwszych sześciu miesiącach 2022 r. eksport prawie podwoił się w porównaniu z 2021 r. do takich krajów jak/l Filipiny (z 75 433 ton do 132 145 ton), Japonia (z 58 589 do 112 049 ton) i Korea Południowa (z 45 036 ton do 86 944 ton).
Źródło: Pig Business