zm skiba

kps

CenyRolnicze
25 listopada 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5111 EUR EUR - 4.6884 GBP GBP - 5.4497 DKK DKK - 0.6305
Archiwum


27.11.2022 SPRZEDAM 500 T KUKURYDZY, transport rolnika, łódzkie, łowicki, 99-440, tel.: 723 632 353

26.11.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 700 kg, mazowieckie, garwoliński, 08-420, tel.: 517 474 601

25.11.2022 13:36 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,80 zł/kg, średnia: 8,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.11.2022 MATIF: pszenica GRU22: 326,75 (+1,71%), kukurydza MAR23: 304,00 (+0,33%), rzepak LUT23: 590,00 (+0,60%)

25.11.2022 SPRZEDAM 2 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-241, tel.:604 968 657

25.11.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, wielkopolskie, chodzieski, 64-840, tel.: 692 461 862

25.11.2022 KUPIĘ 150 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 30 kg, lubelskie, radzyński, 21-300, tel.: 517 280 130

24.11.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 135 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

24.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 501 404 821

24.11.2022 SPRZEDAM 40 KRÓW, 800 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

24.11.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.11.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

23.11.2022 KUPIĘ 7 BYCZKÓW, mięsny, 250 kg, wielkopolskie, poznański, 62-090, tel.: 601 895 029

22.11.2022 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

22.11.2022 SPRZEDAM 25 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

22.11.2022 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 700 kg, dolnośląskie, polkowicki, 59-100, tel.: 781 252 281

22.11.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 501 242 999

22.11.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 780 kg, lubelskie, chełmski, 22-114, tel.: 512 465 568

21.11.2022 SPRZEDAM 8 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, śląskie, pszczyński, 43-227, tel.: 504 368 683

21.11.2022 KUPIĘ 40 BYCZKÓW, hf, 55 kg, wielkopolskie, gostyński, 64-125, tel.: 697 809 368

21.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport rolnika, świętokrzyskie, ostrowiecki, 27-400, tel.: 512 154 969

21.11.2022 SPRZEDAM 50 T KUKURYDZY, transport rolnika, podkarpackie, tarnobrzeski, 39-432, tel.: 537 866 736

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mało kto dostrzega, że produkcja wieprzowiny upada

Redakcja
produkcja wieprzowiny, trzoda chlewna

Nie tylko w Polsce hodowcy świń mogą odczuwać, że ich działalność chyli się ku upadkowi. Wśród niemieckich producentów trzody chlewnej panują wyraźne niepokoje. Organizacje branżowe przestrzegają, że nikt poza przemysłem rolno-spożywczym nie chce widzieć, że produkcja wieprzowiny upada. W ciągu dziesięciu lat liczba hodowców trzody chlewnej na południu Niemiec spadła o 45 procent.

 

W oparciu o obecną sytuację rynkową niemiecka opinia publiczna uważa, że ​​nie dostrzega (nadciągającego) niedoboru wieprzowiny. Pomimo tego, że podaż zwierząt gotowych do uboju na niemieckim rynku żywca jest znacznie mniejsza niż w poprzednich latach, to jednocześnie podaż jest nadal wystarczająca do zaspokojenia popytu. 

 

Wielkość podaży koresponduje z doniesieniami, że spożycie wieprzowiny na mieszkańca w Niemczech spadło o 1,3 kg do średnio 31,0 kg. Co więcej, przy wysokim stopniu samowystarczalności w mięso na poziomie 118%, Niemcy uważają, że podaż mięsa jest wystarczająca.

 

Perspektywy dalszego spadku liczby hodowców trzody chlewnej, a tym samym dalszego spadku podaży mięsa w najbliższych latach, są powodem do bicia na alarm. Firma zajmująca się produkcją wieprzowiny Müller-Fleisch z Ulm wskazuje na zmiany strukturalne w hodowli trzody chlewnej. Na przykład w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba ferm trzody chlewnej w Badenii-Wirtembergii i Dolnej Saksonii spadła o prawie 44 procent. W Bawarii prawie 46 procent rolników wstrzymało w tym okresie swoją hodowlę świń, a w Nadrenii Północnej-Westfalii prawie 30 proc.

 

Land Institute Baden-Württemberg (LEL) jest przekonany, że za kilka lat państwowa produkcja prosiąt będzie niewystarczająca, aby zaopatrywać regionalne fermy trzody chlewnej. Zagraża to również regionalnej produkcji wieprzowiny. Dwaj ministrowie rolnictwa Peter Hauk z Badenii-Wirtembergii i jego bawarska koleżanka Michaela Kaniber podkreślili na sympozjum Müller-Fleisch w Ulm, że to nie powinno mieć miejsca. Obaj twierdzą, że w przyszłości powinna być dostępna wystarczająca ilość wieprzowiny z południowych Niemiec.

 

 

Źródło: Pig Business

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu