kps

skiba

CenyRolnicze
30 maja 2023, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2242 EUR EUR - 4.5220 GBP GBP - 5.2280 DKK DKK - 0.6071
Archiwum


29.05.2023 13:42 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,40 zł/kg, średnia: 8,10 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

29.05.2023 MATIF: pszenica WRZ23: 225,75 (-1,10%), kukurydza CZE23: 228,00 (+3,28%), rzepak SIE23: 403,00 (-2,01%)

27.05.2023 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 135 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

27.05.2023 SPRZEDAM 18000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, podlaskie, kolneński, 18-520, tel.: 576 433 382

27.05.2023 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 502 479 710

Sprzedam warchlaki krajowe 500-1500szt waga 28/30kg. Myco+ Circo, kredytowanie, transport. Tel 500 072 455 / 504 177 184

26.05.2023 KUPIĘ 1 T ŚRUTY SOJOWEJ, transport firmowy, podkarpackie, rzeszowski, 36-052, tel.: 663 516 960

26.05.2023 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podlaskie, suwalski, 16-420, tel.: 601 517 538

25.05.2023 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

25.05.2023 SPRZEDAM 29 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, lubuskie, zielonogórski, 66-110, tel.: 696 270 283

24.05.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, lubuskie, żagański, 67-300, tel.: 733 878 178

24.05.2023 SPRZEDAM 1000 JAJ, rozmiar S, podkarpackie, rzeszowski, 36-071, tel.: 503 086 824

24.05.2023 SPRZEDAM 60 T RZEPAKU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, kołobrzeski, 78-113, tel.: 693 997 669

24.05.2023 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., trans. rolnika, opolskie, kędzierzyńsko-kozielski, 47-280, tel.: 511 348 780

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Potentatem w wieprzowinie już nie będziemy. Jest jednak szansa na uratowanie rodzimej produkcji trzody chlewnej

Redakcja
trzoda chlewna, hodowla świń, ceny tuczników, ASF

- Naszym zdaniem strategia rozwoju branży trzodowej powinna opierać się na rynku krajowym. Patrząc na rynek światowy wieprzowiny, na dzień dzisiejszy można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że nie będziemy już tam wielkim graczem. Możemy natomiast zawalczyć o dominującą pozycję na rynku polskim i wypracowanie modelu, który da producentom trzody chlewnej godziwe i stabilne zyski – uważają analitycy Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

 

Zdaniem działaczy WIR, powinniśmy jako kraj postawić na produkcję wieprzowiny wysokiej jakości w oparciu o rodzime rasy PBZ i WBP, ze względu na ich „polskość” oraz wysokie walory smakowe. Deficyt w handlu zagranicznym wskazuje, że mamy w tym obszarze wiele do zrobienia.

 

Cykl zamknięty daje szanse na opłacalność

 

Z pewnością takim modelem jest produkcja w cyklu zamkniętym w oparciu o pasze własne. Ten model uniezależnia rolnika od importu warchlaków z zagranicy oraz zakupów drogiej paszy. Warunkiem powodzenia tego modelu jest postęp hodowlany oraz organizacja i logistyka. Należy poważnie rozważyć zwiększenie warunków dobrostanu i pozyskanie w ten sposób dopłaty w ramach nowego Krajowego Planu Strategicznego. Barierą podjęcia tego kierunku jest na dzisiaj ograniczenie możliwości utrzymywania macior w klatkach w okresie okołoporodowym. Może to wymagać podjęcia inwestycji, które będą dofinansowywane w formie dotacji z II filara KPS. Jeśli rolnik nie ma możliwości tuczu wyprodukowanych przez siebie prosiąt to w tym modelu wręcz konieczna jest współpraca rolników oparta o model finansowy i kontrakt, a nie sprzedaże na zasadzie bieżącej ceny rynkowej. Model finansowy powinien sprawiedliwie dzielić przychody pozyskane ze sprzedaży tuczników pomiędzy producenta prosiąt i rolnika, który prowadzi ich tucz. Ten drugi, pozyskując prosięta z hodowli dobrostanowej też mógłby liczyć na dopłatę do podwyższonych warunków dobrostanu dla tuczników.

 

Wielkopolski samorząd rolniczy uważa, że wszyscy rolnicy produkujący w tym modelu powinni dalej współpracować na rynku poprzez system certyfikacji. To znaczy mięso wyprodukowane przez nich powinno być oznakowane w sieci detalicznej lub innym punkcie sprzedaży certyfikatem i znakiem handlowym gwarantującym konsumentowi jego wysoką jakość. Współpraca producentów powinna iść dalej w kierunku ujednolicenia technologii i wspólnych zakupów pasz o odpowiednich parametrach.

 

Jest potencjał

 

Jak mądrze wspierać ten model? Wiemy, że Komisja Europejska już od wielu lat nie jest chętna aby wspierać produkcję trzody chlewnej. Natomiast w zaprezentowanym przez WIR modelu takie wsparcie jest możliwe z kilku kierunków:

- dopłaty dobrostanowej w ramach KPS,

- dopłaty do ras zachowawczych – należałoby uznać na poziomie krajowym, że polskie tradycyjne rasy czyli WBC oraz PBW są zagrożone i powinny otrzymać wsparcie, podobnie jak rasa puławska czy złotnicka,

- wsparcie procesu certyfikacji i oznakowania produktów pochodzących z takiego mięsa,

- finansowanie kampanii reklamowych w ramach Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego,

- wsparcia dla grup producentów rolnych.

 

- Mamy w Wielkopolsce ciągle potencjał do zbudowania takiego modelu. Mamy bogatą tradycję produkcji trzody chlewnej w rodzinnych gospodarstwach rolnych. Mamy polskie rasy WBP i PBZ, których mięso charakteryzuje się wysokimi walorami kulinarnymi a postęp hodowlany powoduje dobre wyniki w procesie rozrodu oraz wykorzystania paszy. Mamy bardzo dużo grup producentów, które nie do końca wiedzą, co dalej mają z sobą robić. Mamy prywatny sektor doradczy, który wyspecjalizował się w organizacji grup producentów. Wreszcie potrzebne jest nam nawożenie organiczne, w sytuacji słabej jakości gleb w naszym regionie. Mam bogaty rynek konsumentów. Pomimo spadków, Polacy ciągle sięgają po wieprzowinę jako mięso pierwszego wyboru. Mamy ciągle wiele rodzinnych firm przetwórczych, które posiadają własne sieci dystrybucyjne – uważają analitycy WIR.

 

 

Źródło: WIR

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu