Aby zapewnić zrównoważone relacje podaży i popytu oraz stabilne ceny na chińskim rynku trzody chlewnej, rząd w Pekinie prosi duże hodowle trzody chlewnej o sprzedawanie większej liczby tuczników i nie wstrzymywanie dostaw żywca. Zdaniem rządu, zakłady ubojowe powinny trzymać się normalnego rytmu uboju.
Chińska Narodowa Komisja ds. Rozwoju i Reform (NDRC) wezwała głównych producentów trzody chlewnej do sprzedaży większej liczby świń w obliczu stale rosnących cen tuczników. Jak ogłosiła NDRC w zeszłym tygodniu, przeprowadzono rozmowy i wzmocniono koordynację. Dużym gospodarstwom polecono nie wstrzymywać tuczników, a rzeźnie mają prowadzić normalny rytm uboju, aby zapewnić stabilność cen i sprawne funkcjonowanie rynku. Ponadto zakazano zawierania porozumień w celu dalszej podwyżki cen.
Według NDRC, "odpowiednie firmy" zobowiązały się do odpowiedzialności społecznej i chcą odgrywać wiodącą rolę w stabilizowaniu rynku. Oni również nie byliby zainteresowani nadmiernymi wahaniami na rynku. Według NDRC, władze w Pekinie są bardzo zaniepokojone gwałtownym wzrostem cen trzody chlewnej i będą nadal uważnie monitorować rozwój sytuacji. Rada już zapowiedziała, że wkrótce przeprowadzi szóste uwolnienie z Centralnego Rezerwuaru Wieprzowiny w tym roku. Będzie również kierować samorządami lokalnymi do zwiększania dystrybucji regionalnych państwowych rezerw wieprzowiny.
Według NDRC średnia cena detaliczna chudej wieprzowiny w okresie 10-14 października w 36 dużych i średnich miastach była o ponad 40% wyższa niż rok wcześniej, co wywołało nowy poziom alarmowy dla nadmiernych ruchów cen. We wrześniu ceny wieprzowiny konsumpcyjnej wzrosły o 36% rok do roku, według Chińskiego Narodowego Biura Statystycznego. Żaden inny produkt spożywczy nie był droższy.
Ogólnokrajowa cena trzody chlewnej w Chinach wyniosła ostatnio średnio 28,15 CNY (4,01 EUR) za kilogram żywej wagi (LG) - to o około 85% więcej niż na początku 2022 roku i o 103% więcej niż rok temu. Ponieważ sezon konsumpcyjny o wysokim popycie dopiero się zaczyna, według niektórych analityków poprzedni rekord cenowy ze stycznia 2021 r. wynoszący ponad 36 CNY/kg (5,13 euro) może zostać pobity do chińskiego Nowego Roku, który będzie obchodzony pod koniec stycznia 2023 r. Jednak według starszego analityka Rabobanku, podjęte środki powinny doprowadzić do obniżki cen. Podstawowym problemem jest jednak niewielka podaż, więc wysiłki NDRC przyniosłyby prawdopodobnie tylko krótkotrwały efekt.
Źródło: ISN