- Cena skupu trzody chlewnej (żywiec) pozostaje na średnim poziomie około 7,67 zł/kg żywca. Pomimo braku surowca, zakłady ubojowe nie oferują wyższych cen. Ta cena z kolei nie pozwala pokryć kosztów produkcji w cyklu otwartym, który w naszych warunkach dominuje. Nieco lepszą sytuację mają rolnicy produkujący trzodę w cyklu zamkniętym, ponieważ koszt wyprodukowania własnego prosięcia i warchlaka są niższe od kosztów zakupu warchlaka z Danii czy Holandii. Dodatkowo te gospodarstwa otrzymują dotację w wysokości 80 zł/szt. – zauważa Wielkopolska Izba Rolnicza.
Poniżej przedstawiamy kalkulację kosztów w oparciu o notowania WIR dla jednego i drugiego modelu produkcji:
|
Cykl zamknięty |
Cykl otwarty |
Tucz nakładczy |
Całkowity koszt produkcji |
738,03 zł |
938,94 zł |
|
Wartość sprzedaży |
886,65 zł |
883,93 zł |
|
Dopłata |
80,0 zł |
- zł |
|
Wynik finansowy |
228,62 zł |
- 55,01 zł |
60,0 zł |
Cykl zamknięty:
Koszty bezpośrednie (na 1 tucznika) |
|
żywienie |
522,62 |
koszt inseminacji |
11,38 |
energia |
24,50 |
koszty usług weterynaryjnych |
80,00 |
remont stada |
5,33 |
koszty środków myjących i dezynfekcyjnych |
20,07 |
naprawy |
4,08 |
amortyzacja budynku |
16,67 |
amortyzacja urządzeń |
9,72 |
praca rolnika |
33,33 |
Razem koszty bezpośrednie |
727,70 |
Koszty pośrednie |
10,33 |
RAZEM KOSZTY |
738,03 |
Przychody |
|
sprzedaż tuczników |
880,00 |
sprzedaż macior |
6,65 |
RAZEM SPRZEDAŻ |
886,65 |
WYNIK FINANSOWY |
148,62 |
WYNIK GOTÓWKOWY |
208,34 |
Doplata |
80,00 |
Razem z dopłatą |
228,62 |
Cykl otwarty:
Wyszczególnienie |
Jednostka |
Ilość |
Cena |
Wartość |
A) Koszty bezpośrednie |
|
|
|
|
1. Zakup prosięcia |
szt. |
1 |
220,29 |
226,90 |
Ubytki naturalne |
% |
3 |
|
|
2. Pasza |
|
|
|
|
Jęczmień z zakupu |
dt |
2,5 |
121,65 |
304,13 |
Pszenica z zakupu |
dt |
0,15 |
141,00 |
21,15 |
Konc.T Starter |
dt |
0,03 |
385,14 |
11,55 |
Konc.T Grower |
dt |
0,06 |
360,67 |
21,64 |
Konc.T Finiszer |
dt |
0,18 |
350,47 |
63,08 |
Razem pasza z zakupu I |
|
2,92 |
|
421,55 |
3. Słoma |
dt |
2 |
18,25 |
36,50 |
4. Woda |
m3 |
0,64 |
7,26 |
4,65 |
5. Obsługa weterynaryjna |
zł |
|
|
16,00 |
6. Praca ciągnika |
h/szt. |
0,6 |
65,34 |
39,20 |
7. Koszt pracy ludzkiej |
h/szt. |
4 |
19,70 |
78,80 |
Razem koszty bezpośrednie I |
zł |
|
|
823,60 |
B) Koszty ogólnogospodarcze |
|
|
|
|
Roczna obsada zwierząt |
szt. |
400 |
|
|
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji |
zł |
|
|
21,45 |
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia |
zł |
|
|
93,89 |
Amortyzacja ciągnika |
zł |
|
|
8,58 |
Razem koszty ogólnogospodarcze |
zł |
|
|
115,34 |
KOSZTY RAZEM I |
zł |
|
|
938,94 |
Wartość produkcji |
|
|
|
|
Produkt główny (netto) |
kg |
110 |
7,51 |
826,10 |
Ryczałtowy zwrot VAT |
% |
7 |
0,53 |
57,83 |
Cena brutto |
zł/kg |
|
|
8,04 |
Jednostkowy koszt prod. I |
zł/kg |
|
|
8,54 |
Suma przychodów |
zł |
|
|
883,93 |
Wynik ekonomiczny I |
zł |
|
|
-55,01 |
Źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza