W zeszłym tygodniu w Holandii ubito w rzeźniach 295 000 świń. Było to o 6000 zwierząt więcej i 0,3 kilograma więcej niż tydzień temu, ale tyle samo co rok temu, choć średnia waga ubojowa była o 0,7 kilograma lżejsza. Holendrzy eksportują sporo żywca, a jednym z kluczowych klientów są Polacy.
Eksport świń był o 2500 sztuk wyższy niż tydzień wcześniej, choć relatywnie i tak był niski. Z ponad 11 000 świń większość tuczników trafia do Niemiec, ale w ostatnich tygodniach większą aktywność wykazuje Polska. Jesteśmy na drugim miejscu w tej klasyfikacji z zakupami na poziomie 2300 świń.
Holendrzy zwracają uwagę na niezbyt dynamiczny handel prosiakami, pomimo mocno uszczuplonej podaży. W ubiegłym tygodniu wyeksportowano do Niemiec 55 tys. prosiąt. Analitycy narzekają na zdecydowanie mniejsze zainteresowanie zakupem warchlaków ze strony Hiszpanów, co wyraźnie blokuj wzrost cen prosiąt.
Źródło: Pig Business