kps

kojs

CenyRolnicze
06 lutego 2023, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3833 EUR EUR - 4.7195 GBP GBP - 5.2764 DKK DKK - 0.6340
Archiwum


06.02.2023 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,58 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

06.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 288,50 (+1,41%), kukurydza MAR23: 280,25 (+0,81%), rzepak MAJ23: 549,75 (+0,83%)

06.02.2023 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, sokołowski, 08-307, tel.: 501 585 849

06.02.2023 SPRZEDAM 21 BYKÓW, mieszaniec, 780 kg, wielkopolskie, poznański, 62-035, tel.: 697 072 129

06.02.2023 SPRZEDAM 50 T RZEPAKU, transport rolnika, łódzkie, wieluński, 98-346, tel.: 696 033 089

05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

05.02.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130-140 kg, 59%, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 728 383 288

05.02.2023 SPRZEDAM 70 T JĘCZMIENIA PASZ., transport rolnika, opolskie, krapkowicki, 47-344, tel.: 784 574 610

05.02.2023 SPRZEDAM 30000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czy jest szansa na uratowanie polskiej produkcji trzody chlewnej?

Redakcja
produkcja trzody chlewnej, Polska

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Związek proponuje, np. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki. 

 

Poniżej propozycje „Polpigu”:

 

Odbudowa produkcji prosiąt w Polsce oraz poprawa konkurencyjności produkcji świń. To ostatnie będzie możliwe dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i zmian strukturalnych,

 

Partnerska współpraca w całym łańcuchu dostaw. Począwszy od produkcja prosiąt, tucz, przetwórstwo, aż po handel detaliczny i eksport,

 

Dostosowanie produkcji do potrzeb i rynków zbytu. Ten postulat zawiera w sobie inwestycje w genetyka, żywienie, zdrowie zwierząt, ale również elementy zdrowia publicznego,

 

Budowa platformy wymiany informacji i komunikacji w łańcuchu dostaw. Oznacza to m.in. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki, ustalanie wielkości dostaw i parametrów jakości surowca,

 

Budowanie marki polskiej wieprzowiny w całym łańcuchu dostaw jako zdrowej żywności, która jest istotnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego kraju,

 

Tworzenie zrównoważonego rozwoju sektora – to zarówno wsparcie inwestycji jak i walka z lansowaniem fałszywych poglądów o rzekomym zanieczyszczaniu środowiska przez producentów trzody chlewnej, ale również o szkodliwości spożywania mięsa wieprzowego oraz o zadawaniu niepotrzebnych cierpień zwierzętom,

 

Zmiana wizerunku produkowanej wieprzowiny. Jej podstawą jest certyfikacja produkcji trzody chlewnej. Ma ona za zadanie zapewniać konsumentom, produkcję prowadzoną zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Certyfikacja obejmuje cały łańcuch produkcyjny czyli producentów świń, pasz, zakłady przetwórcze i dystrybucję. Wdrożone procedury muszą być na bieżąco monitorowane. Służą temu wewnętrzne audyty, które będą stały na straży spełniania wymaganych standardów.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu