zm skiba

kps

CenyRolnicze
29 września 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 5.0328 EUR EUR - 4.8637 GBP GBP - 5.4331 DKK DKK - 0.6540
Archiwum


29.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 352,25 (-0,42%), kukurydza LIS22: 337,50 (-0,44%), rzepak LIS22: 611,75 (+0,74%)

29.09.2022 SPRZEDAM 720 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel.: 721 335 315

29.09.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, wielkopolskie, wrzesiński, 62-320, tel.: 500 063 110

28.09.2022 13:22 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

28.09.2022 SPRZEDAM 600 T KUKURYDZY, transport firmowy, warmińsko-mazurskie, kętrzyński, 11-430, tel.: 722 038 067

28.09.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 105 kg, 58%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

28.09.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 800 kg, lubelskie, lubartowski, 21-100, tel.: 608 055 188

28.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 700 kg, zachodniopomorskie, szczecinecki, 78-421, tel.: 788 530 181

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

24.09.2022 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

23.09.2022 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, opolski, 24-340, tel.: 607 687 989

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Czy jest szansa na uratowanie polskiej produkcji trzody chlewnej?

Redakcja
produkcja trzody chlewnej, Polska

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig opracował propozycje dla zespołu do spraw opracowania strategii rozwoju sektora wieprzowiny i przetwórstwa mięsnego przy Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Związek proponuje, np. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki. 

 

Poniżej propozycje „Polpigu”:

 

Odbudowa produkcji prosiąt w Polsce oraz poprawa konkurencyjności produkcji świń. To ostatnie będzie możliwe dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technologicznych, organizacyjnych i zmian strukturalnych,

 

Partnerska współpraca w całym łańcuchu dostaw. Począwszy od produkcja prosiąt, tucz, przetwórstwo, aż po handel detaliczny i eksport,

 

Dostosowanie produkcji do potrzeb i rynków zbytu. Ten postulat zawiera w sobie inwestycje w genetyka, żywienie, zdrowie zwierząt, ale również elementy zdrowia publicznego,

 

Budowa platformy wymiany informacji i komunikacji w łańcuchu dostaw. Oznacza to m.in. negocjowanie przez organizacje branżowe w imieniu producentów świń, cotygodniowy indeks cen na prosięta i tuczniki, ustalanie wielkości dostaw i parametrów jakości surowca,

 

Budowanie marki polskiej wieprzowiny w całym łańcuchu dostaw jako zdrowej żywności, która jest istotnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego kraju,

 

Tworzenie zrównoważonego rozwoju sektora – to zarówno wsparcie inwestycji jak i walka z lansowaniem fałszywych poglądów o rzekomym zanieczyszczaniu środowiska przez producentów trzody chlewnej, ale również o szkodliwości spożywania mięsa wieprzowego oraz o zadawaniu niepotrzebnych cierpień zwierzętom,

 

Zmiana wizerunku produkowanej wieprzowiny. Jej podstawą jest certyfikacja produkcji trzody chlewnej. Ma ona za zadanie zapewniać konsumentom, produkcję prowadzoną zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego, dobrostanu zwierząt oraz bezpieczeństwa i higieny pracy. Certyfikacja obejmuje cały łańcuch produkcyjny czyli producentów świń, pasz, zakłady przetwórcze i dystrybucję. Wdrożone procedury muszą być na bieżąco monitorowane. Służą temu wewnętrzne audyty, które będą stały na straży spełniania wymaganych standardów.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu