Zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej jest zauważalne nie tylko w Europie, ale także w USA. Popyt krajowy na wieprzowinę również spada ze względu na inflację, a ponadto notuje się coraz niższy eksport tego mięsa.
Według najnowszych danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) od stycznia do kwietnia w Stanach Zjednoczonych ubito łącznie 41,68 miliona świń; było to 2,56 mln sztuk, czyli o 5,8% mniej niż w pierwszych czterech miesiącach 2021 r. W związku z nieznacznym wzrostem mas ubojowych produkcja wieprzowiny zmniejszyła się nieco mniej, a mianowicie o 240 300 t lub 5,5% do 4,13 mln t.
W majowej prognozie analitycy departamentu założyli, że w drugiej połowie roku produkcja wieprzowiny w USA ponownie zbliży się do ubiegłorocznych poziomów. W całym roku kalendarzowym oczekuje się zatem spadku o zaledwie 2,3% do 12,26 mln ton w porównaniu z rokiem 2021. Byłby to pierwszy spadek od wielu lat.
Spadek produkcji jest równoważony również mniejszym popytem w kraju i za granicą. W kraju, według USDA, znacznie wyższe ceny za wieprzowinę w obliczu szalejącej inflacji spowalniają zakupy konsumentów. Na razie jednak waszyngtońscy eksperci prognozują jedynie stosunkowo niewielki spadek średniej konsumpcji na mieszkańca o 0,6% do 23,0 kg.
W międzyczasie dostawcy amerykańscy zmagają się z kilkoma problemami w eksporcie wieprzowiny. Oprócz mniejszej podaży, relatywnie wysoki poziom cen osłabia globalną pozycję konkurencyjną w wyniku silniejszego kursu dolara. Ponadto niechęć Chin do zakupów jest wyraźnie odczuwalna również w USA. W pierwszym kwartale 2022 r. eksport wieprzowiny z USA spadł o jedną piątą do 630 000 ton w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku i o ponad połowę do prawie 102 000 ton w przypadku sprzedaży wieprzowiny do Chin. Na tym tle dość optymistyczna wydaje się obecna prognoza USDA, która zakłada, że eksport spadnie tylko o 6,4% do 2,99 mln t w 2022 r. w porównaniu z rokiem poprzednim.
Źródło: ISN