kps

kps

CenyRolnicze
06 grudnia 2023, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0202 EUR EUR - 4.3382 GBP GBP - 5.0656 DKK DKK - 0.5819
Archiwum


06.12.2023 14:23 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,20-7,20 zł/kg, średnia: 6,62 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

04.12.2023 MATIF: pszenica GRU23: 223,75 (+0,34%), kukurydza MAR24: 202,50 (+1,25%), rzepak LUT24: 444,75 (+0,79%)

04.12.2023 SPRZEDAM 48 T ŻYTA KONS., transport firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-500, tel.: 609 294 313

04.12.2023 SPRZEDAM 1 KROWĘ, mięsny, 550 kg, warmińsko-mazurskie, lidzbarski, 11-130, tel.: 693 624 031

04.12.2023 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 120 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-340, tel.: 663 557 698

04.12.2023 SPRZEDAM 90-100 TUCZNIKÓW, 133 kg, 58%, mazowieckie, ciechanowski, 06-400, tel.: 791 082 825

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Podwyżki cen tuczników? Jeśli nadejdą, to nie będą spektakularne

Redakcja
cena tuczników, cena świń

- Od 4 maja cena na niemieckiej giełdzie tuczników nie zmieniła się i wynosi 1,80 Euro, co daje w naszej walucie 8,27 zł za kg w klasie E, co jest niższą wartością od tego, co proponują zakłady w Polsce. Obecnie w kraju cena oscyluje maksymalnie w okolicach 8,40 zł WBC. Różnica wynika z kursu złotówki, która w porównaniu do zeszłego tygodnia mocno się umocniła. Teraz pytanie brzmi co czeka nas w czerwcu? – zastanawia się Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

 

W Europie spodziewamy się obecnie czasu, w którym notuje się najniższą podaż żywca wieprzowego od wielu lat. Informacja taka skłania do wniosku iż w takim wypadku, cena za żywiec powinna wzrosnąć. Niestety, sytuacja jest bardziej złożona. Wiele zależy od tego, ile wieprzowiny uda się wyeksportować poza unijne rynki, a jeden z poważniejszych kierunków handlowych, jakim są Chiny zmniejszyły import tego surowca z Europy od początku roku o około 63,1%! Łącznie, na rynki trzecie UE zmniejszyła eksport o 28,7% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

 

Jest to ogromna ilość wieprzowiny, która musi znaleźć odbiorców chociażby na rynku wewnętrznym, a to oznacza, że pomimo bardzo niskiego pogłowia w Europie, w ilości mięsa dostępnego na rynku tak mocno tego nie odczujemy. Wniosek jest taki, że podwyżki, jeśli będą, to nie spektakularne i zależeć będą od popytu wewnętrznego UE, a chociażby w Polsce pogoda nie sprzyja silnemu rozwinięciu sezonu grillowego. Owszem, w Chinach odnotowaliśmy mocne podwyżki za żywiec świński i cena tam przekroczyła 2 Euro za kg (za żywą wagę!), jednakże wynika to bardziej z problemów logistycznych, aniżeli z braku surowca, bo tego w Chinach obecnie jest pod dostatkiem. Nie nastawiałbym się więc na to, aby sytuacja w tym państwie wpłynęła teraz na ceny u nas.

 

Poprawia się za to sytuacja na rynku paszowym. Zboża nieco tanieją. Wynika to z zapowiedzi lepszych zbiorów zbóż w UE, a także ostatnich deszczy, które w Polsce uratowały wiele plantacji od suszy. Dodatkowo okres przedżniwny zwykle jest czasem zbijania cen, aby podczas zbiorów móc kupić jak najtaniej surowiec. Nie są to spektakularne obniżki, jednakże dla hodowców i producentów, którzy muszą kupować pasze z zewnątrz, każda obniżka zbóż jest dobrą informacją.

 

Pewną nadzieją jest zapowiedziane przez Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa Lecha Kołakowskiego, rozpoczęcie prac dwóch komisji, których celem będzie opracowywanie na bieżąco rozwiązań, mających na celu odbudowę pogłowia świń w Polsce. Zważywszy na sytuację światową, będzie to niezwykle trudne zadanie. Moim zdaniem pierwsze dwa problemy, które trzeba by rozwiązać, to: zahamowanie likwidacji stad, a drugim to ograniczenie powstawania tuczów kontraktowych. Formuła ta jest niezwykle atrakcyjna dla rolników poprzez swoją pewność zarobku, jednakże coraz większy udział tej formuły destabilizuje rynek i pomimo braku ogólnego surowca na rynku, brak jest presji zakładów na podwyżki. Chodzi mi nie o próbę obkładania tej formy dodatkowymi obowiązkami fiskalnymi, ale o stworzenie takich rozwiązań, takich możliwości, warunków, aby rolnikowi bardziej opłacało się produkować i sprzedawać samodzielnie. Obie komisje mają przed sobą bardzo trudne zadanie i od wyników ich prac zależeć będzie przyszłość polskiej hodowli i produkcji trzody chlewnej.

 

Autor: Bartosz Czarniak (Polsus)

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu