W pierwszych trzech miesiącach tego roku Chiny zaimportowały znacznie mniej wieprzowiny niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Głównymi przyczynami mniejszego zapotrzebowania na import jest wzrost produkcji wieprzowiny w Państwie Środka przy jednoczesnym osłabieniu popytu.
Zgodnie z oczekiwaniami chińscy importerzy mięsa zamówili na światowym rynku w pierwszym kwartale 2022 r. znacznie mniej towarów niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Według administracji celnej, rosnąca produkcja wewnętrzna i spadek popytu z powodu polityki „zero covid” spowodowały spadek importu mięsa wraz z produktami ubocznymi o 958 000 t lub o 36,5% do 1,67 mln t w porównaniu do stycznia do marca 2021 roku. Wydatki na import spadły o 1,96 mld USD lub równowartość 1,88 mld EUR do 6,17 mld EUR.
Import wieprzowiny zmniejszył się prawie o połowę
Ilość skupowanej wieprzowiny spadła o połowę w porównaniu do pierwszego kwartału 2021 r. do około 690 000 ton. Import towarów świeżych i mrożonych zmniejszył się o prawie dwie trzecie do zaledwie 420 000 t. W przypadku ubocznych produktów mięsnych straty były mniejsze. Czternastoprocentowy wzrost produkcji wieprzowiny w Chinach w tym okresie i jednocześnie słabszy popyt były głównymi przyczynami mniejszego zapotrzebowania na importowane mięso.
Stany Zjednoczone odnotowały spadek eksportu wieprzowiny do Chin o 56% (rok do roku) w pierwszym kwartale 2022 r. do 101 900 ton, podczas gdy Unia Europejska odnotowała w styczniu i lutym całkowity spadek eksportu wieprzowiny do Chin o 61% do 242 300 ton. Według Animal Protein Association (ABPA), dostawy wieprzowiny z Brazylii do Republiki Ludowej spadły o 35% do 118 600 ton od stycznia do kwietnia w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
Źródło: ISN