Aktualnie w produkcji żywca wieprzowego zdecydowanie najwyższy koszt stanowi pasza. Wysokie koszty produkcji zboża i wysokie ceny rynkowe ziarna przyczyniają się do ujemnego bilansu finansowego producentów tuczników. Przy zakupie warchlaka i bazowaniu na paszy spoza gospodarstwa, w momencie sprzedaży świni trzeba liczyć się ze stratą przekraczającą 196 zł. Posiadanie własnego zboża nieco zmniejsza straty, które i tak nadal są dotkliwe dla rolnika.
Kalkulacja produkcji żywca wieprzowego (w przeliczeniu na 1 sztukę) za maj 2022 wg Wielkopolskiej Izby Rolniczej:
Wyszczególnienie | Jednostka | Ilość | Cena | Wartość |
A) Koszty bezpośrednie | ||||
1. Zakup prosięcia | szt. | 1 | 169,04 | 174,11 |
Ubytki naturalne | % | 3 | ||
2. Pasza | ||||
Jęczmień z zakupu | dt | 2,5 | 135,36 | 338,40 |
Jęczmień z produkcji własnej | dt | 2,5 | 102,10 | 255,24 |
Pszenica z zakupu | dt | 0,15 | 154,08 | 23,11 |
Pszenica z produkcji własnej | dt | 0,15 | 102,17 | 15,33 |
Konc.T Starter | dt | 0,03 | 356,70 | 10,70 |
Konc.T Grower | dt | 0,06 | 376,79 | 22,61 |
Konc.T Finiszer | dt | 0,18 | 334,73 | 60,25 |
Razem pasza z zakupu I | 2,92 | 455,07 | ||
Razem pasza (zboża własne) II | 2,92 | 364,13 | ||
3. Słoma | dt | 2 | 20,30 | 40,61 |
4. Woda | m3 | 0,64 | 7,26 | 4,65 |
5. Obsługa weterynaryjna | zł | 16,00 | ||
6. Praca ciągnika | h/szt. | 0,6 | 63,56 | 38,13 |
7. Koszt pracy ludzkiej | h/szt. | 4 | 19,70 | 78,80 |
Razem koszty bezpośrednie I | zł | 807,37 | ||
Razem koszty bezpośrednie II | zł | 716,43 | ||
B) Koszty ogólnogospodarcze | ||||
Roczna obsada zwierząt | szt. | 400 | ||
Koszty ogólnogospodarcze bez amortyzacji | zł | 21,78 | ||
Amortyzacja budynków inwentarskich i wyposażenia | zł | 92,13 | ||
Amortyzacja ciągnika (w koszcie pracy ciągnika) |
zł | 8,58 | ||
Razem koszty ogólnogospodarcze | zł | 113,90 | ||
KOSZTY RAZEM I | zł | 921,28 | ||
KOSZTY RAZEM II | zł | 830,34 | ||
Wartość produkcji | ||||
Produkt główny (netto) | kg | 110 | 6,16 | 677,60 |
Ryczałtowy zwrot VAT | % | 7 | 0,43 | 47,43 |
Cena brutto | zł/kg | 6,59 | ||
Jednostkowy koszt prod. I | zł/kg | 8,38 | ||
Jednostkowy koszt prod. II | zł/kg | 7,55 | ||
Suma przychodów | zł | 725,03 | ||
Wynik ekonomiczny I | zł | -196,24 | ||
Wynik ekonomiczny II | zł | -105,30 | ||
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa I | % | -94,87 | ||
Zdolność odtworzenia majątku gospodarstwa II | % | -4,56 |