- Podaż żywca wieprzowego na rynku unijnym jest niewystarczająca. Zakłady mięsne nie są w stanie wykorzystać swoich pełnych mocy przerobowych. W wielu krajach przetwórcy skarżą się, że nie mogą przełożyć wyższych cen zakupu surowca na sieci handlowe. Wszystko wskazuje na to, że taki układ rynku będzie dominujący nie tylko przed Świętami Wielkanocnymi, ale również w późniejszym okresie w roku bieżącym – ocenia Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCh „Polpig”.
Ceny tuczników rosną w różnym tempie w krajach unijnych. W ubiegłym tygodniu Holandia, Belgia i Austria zanotowały bardzo wysokie wzrosty o 25 ₵/kg wagi poubojowej. Mniejsze podwyżki cenowe wystąpiły w Hiszpanii (+8₵), Francji (+6₵), Danii (+5₵).
Bieżący tydzień również przyniósł wzrosty cenowe. W Niemczech w notowaniach VEZG cena w dniu 16/03/2022 cena tuczników w wadze poubojowej wyniosła 1,85 €/kg (+10₵) w stosunku do ubiegłego tygodnia.
W notowaniach krajowych również podniesiono ceny skupu żywca wieprzowego. Średnia cena w przeliczeniu na wagę poubojową wzrosła do 8,50 zł/kg (+10 gr t/t). Mniejsze wzrosty niż w Niemczech wynikają głównie z umocnienia się złotego w stosunku do euro. W pespektywie nadchodzących tygodni ceny tuczników w Polsce powinny rosnąć ze względu na mniejszą podaż żywca, zbliżający się okres świąteczny oraz zapowiedziany program prywatnego przechowalnictwa w krajach Unii Europejskiej.
- Problem, który obecnie stał się pierwszoplanowy w UE to nie przechowywanie przez kilka miesięcy unijnej wieprzowiny, a zapewnienie wystarczającej ilości pasz dla utrzymywanych zwierząt. Ponadto producenci trzody chlewnej potrzebują zastrzyku finansowego, aby mogli sprostać rosnącym kosztom produkcji oraz logistycznym wyzwaniom jakie pojawiły się po rozpętaniu wojny w Ukrainie. W naszej ocenie prywatne przechowalnictwo tych problemów nie rozwiąże – uważa Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, Polpig.